Eiendom

Må betale 20 millioner i årlig leie for tomme lokaler

Oljeselskapet Shell må punge ut til Smedvig-familiens eiendomsselskap.

Foto: Smedvig Eiendom

Foto: Smedvig Eiendom

Artikkel av: Siri Knutsen Vosgraff
6. mars 2019 - 08.20

Shell må nå betale over 20 millioner kroner i året til Smedvig-familiens eiendomsselskap i Norge frem til sommeren 2024. Oljeselskapet bruker i dag ikke en kvadratmeter av lokalene, skriver Dagens Næringsliv.

Det skjer etter at Smedvig Eiendom vant i Gulating lagmannsrett frem med kravene om full betaling for lokaler som oljeselskapet Shell sa opp i 2016.

Bakgrunnen var at Shell i februar 2015 kjøpte opp oljeselskapet BG Group, som opprinnelig hadde leieavtalen. Etter oppkjøpet startet en omfattende omorganisering, hvor all innmaten i BG Norge ble solgt til Shell Norge. 

BGs norske virksomhet fortsatte under Shell, men ønsket å si opp leieavtalen med Smedvig, som på sin side mente oppsigelsen var uetisk oppførsel og gikk til sak.

- Det er viktig at domstolen at setter foten ned for slik smartness fra selgers side. Det er et utslag av «smartness» å selge innmat mellom to søsterselskap for så å hevde at virksomheten er nedlagt for deretter å prøve å komme ut av en langvarig leieavtale man frivillig har inngått, sier advokat for Smedvig Eiendom, Stephan L. Jervell i Wiersholm, til avisen.

Hos Shell er man ifølge avisen mer avmålt, og ifølge kommunikasjonsdirektør Jan Soppeland har selskapet nå dommen til vurdering, men ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer.