Energi

Energi Norge: - Vannkraft blir skattet hardere enn noen annen næring

Energi Norge mener regjeringen går tilbake på sin egen energimelding når de velger å øke særskatten på vannkraft i statsbudsjettet.

Oluf Ulseth, Energi Norge. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix.

Oluf Ulseth, Energi Norge. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix.

Artikkel av: NTB
12. oktober 2017 - 16.11

I regjeringens forslag til statsbudsjett økes særskatten på vannkraft. Siden 2013 har grunnrenteskatten økt fra 30 til 35,7 prosent. Energi Norge viser til at både i energimeldingen fra 2016 og i regjeringens egne vedtatte partiprogrammer er vannkraft stadfestet som ryggraden i det norske kraftsystemet.

– I stedet for å revitalisere selve motoren i Norges grønne skifte – den store, regulerbare vannkraften – velger regjeringen å svekke fornybarnæringens konkurranseevne med nok en skatteskjerpelse, sier administrerende direktør Oluf Ulseth i Energi Norge.

Ulseth viser til at særskatten kommer på toppen av normal selskapsskatt, eiendomsskatt, naturressursskatt og konsesjonsavgift. Dette gjør at vannkraft i praksis vil bli skattlagt hardere enn noen annen næring i Norge, skriver organisasjonen på sine hjemmesider.

– Dette er ikke et budsjett for grønn omstilling, sier Ulseth.

(©NTB)