Energi

- Markedet er så bullish som det kan bli for øyeblikket

- Er det noen kjøpere igjen? 

Artikkel av: Are  Strandli
12. januar 2018 - 13.17

Torsdag passerte Brent-oljen 70 dollar fatet for første gang siden 2014. På det meste ble Brent-kontrakten omsatt for 70,05 dollar fatet, før den falt noe tilbake igjen mot slutten av handelsdagen.

Flere spør seg nå spørsmålet om oljeprisene skal fortsette å stige videre.

- OPEC har tatt vellykkede grep for å senke lageroverhenget, og etterspørselsveksten holder seg robust på kort sikt. Vi ser potensial for enda høyere oljepriser, ettersom lagrene normaliserer seg, sier analytiker Sanjeev Bahl i Edison Investment Research ifølgeReuters i en rapport med 2018-spådommer.

Bjarne Schieldrop, sjef for råvareanalyse i SEB, tror på sin side at markedet har nådd en topp akkurat nå. 

- Vi tror at markedet er så bullish som det kan bli for øyeblikket, med liten ytterligere oppside igjen for denne gang, skriver Schieldrop i en fersk oppdatering som er titulert, «Are there any buyers left?».

USAs kommersielle råoljelagre falt nesten fem millioner fat til 419,5 millioner fat i forrige uke, noe som er like under det 5-årige gjennomsnittet.

- Vi venter at de vil komme stadig nærmere det femårs glidende gjennomsnittet som sannsynligvis er målet til OPEC og Co, skriver han og påpeker at de spekulative posisjonene er rekordhøye, og teknisk sett på det mest overkjøpte nivået siden 2011.

I oppdateringen fremgår det at oljeprisene kan få en siste lille dytt oppover fredag da Donald Trump sannsynligvis vil nekte å lette på Iran-sanksjonene for andre gang.

- Men dette er sannsynligvis så godt som det blir på oppsiden for denne gang, skriver Schieldrop.

Ved 13-tiden fredag omsettes et fat Brent-olje for 69,17 dollar. WTI-oljen omsettes for 63,45 dollar per fat.