Energi

Etter dagens OPEC-deal

Analysesjef er bull på oljeprisen

Analysesjef er bull på oljeprisen.

Khalid Al-Falih, oljeminister i Saudi-Arabia per 22. juni 2018. (AP Photo/Ronald Zak)

Khalid Al-Falih, oljeminister i Saudi-Arabia per 22. juni 2018. (AP Photo/Ronald Zak)

Artikkel av: Odd Steinar Parr
22. juni 2018 - 18.25

Oljeprisene stiger friskt etter at OPEC+ (14 OPEC-land pluss ti utenfor OPEC) har blitt enige om en produksjonsøkning på én million fat per dag.

Enigheten ble bekreftet av Saudi-Arabias oljeminister Khalid al-Falih på en pressekonferanse i ettermiddag. Endringene vil tre i kraft fra 1. juli.

Brent-oljen er i skrivende stund opp 2,3 prosent til 74,81 dollar fatet, mens WTI-oljen legger på seg 4,3 prosent til 68,36 dollar fatet.

- Hvor skal alt komme fra?

At oljeprisen stiger med utsikter til mer olje i markedet, kan tolkes som et tegn på at de én million fatene ikke er nok til å skaffe balanse.

- Dette er nok enn så lenge, men ikke nok til å hanskes med fallet i Irans og Venezuelas eksportnedgang i 4. kvartal, sier global analysesjef for olje i S&P Global, Gary Ross, til Reuters.

- Det finnes ikke mye ledig kapasitet i verden. Hvis vi mister én million fat produksjon i Venezuela og Iran i 4. kvartal, hvor skal alle disse fatene komme fra? Vi vil se høyere oljepriser enda lenger, fortsetter han.

Samtidig er det slik at ikke alle OPEC-medlemmer er i stand til å øke produksjonen - som Iran, Venezuela og Mexico.

- Spørsmålet er hvor mye nettotilførselen av ny olje i markedet blir, og tallet jeg hører er 600.000 fat per dag, sa CNBC-anker Brian Sullivan fra OPEC-møtet i Wien fredag ettermiddag.

Vil ikke tilbake til 2008

al-Falih har advart om at verden kan måtte gå et tilbudsunderskudd på opptil 1,8 millioner fat per dag i 2. halvår 2018, at OPECs ansvar er å adressere forbrukernes bekymringer.

- Vi vil forhindre mangelen og skvisen vi så i 2007-08, sa han ifølge nyhetsbyrået, og viste til en tid da oljeprisen smalt opp i nesten 150 dollar fatet.

Dagens avtale har fokus på at partene returnerer til 100 prosent etterlevelse av nåværende, avtalte kutt. Dagens etterlevelse er 40-50 prosent over målet grunnet produksjonsforstyrrelser i Venezuela, Libya og Angola.

- Som en gruppe kan vi nå 100 prosent etterlevelse. Som individuelle land er det utfordrende, sier Emiratenes energiminister Suhail bin Mohammed al-Mazroui ifølge Reuters.