Energi

Commerzbank: - Tror ikke Russland og Iran blir enige

Oljeprisen stiger onsdag. 

Foto: NTB Scanpix

Foto: NTB Scanpix

Artikkel av: John Inge Seljehaug
20. juni 2018 - 15.00

Brent-oljen er onsdag ettermiddag opp 0,65 prosent til 75,54 dollar fatet, mens WTI-oljen stiger 1,22 prosent til 65,70 dollar fatet. 

Ifølge TDN Direkt er fokuset i oljemarkedet rettet mot Opecs internasjonale seminar, som for tiden pågår i Wien. Det offisielle  Opec-møtet holdes fredag 22. juni.

Ifølge Commerzbank er spørsmålet nå om Russland vil klare å endre meningene til sin alliert, Iran. Irans oljeminister Bijan Namdar Zangeneh har tidligere uttalt at landet kommer til å motstå en avtale om produksjonsøkning fredag.

- Jeg tror ikke vi kommer til å nå en avtale, uttalte Zangeneh tirsdag kveld ifølge Reuters, og ministeren gjentok budskapet under dagens innlegg på konferansen, uttaler oljeministeren, ifølge nyhetsbyrået 

- Russlands vise-energiminister uttrykte i det minste i dag sin overbevisning om at enighet fortsatt kan nås. Hvis ikke er det risiko for at Saudi-Arabia og Russland utvider produksjonen alene, noe som i all hensikt vil bringe produksjonskuttavtalen til sin slutt og hevde tvil om Opecs fremtid, skriver Commerzbank.

Det har den siste tiden vært et fokus i oljemarkedet på at oljerørledningskapasiteten i den amerikanske Permian-regionen snart er ved full kapasitet, på grunn av høy produksjonsvekst fra området.

Den største amerikanske skiferregionen vil måtte komme til å stenge ned brønner innen få måneder fordi det ikke er nok rørledninger til å frakte oljen til kunder, sier styreleder i Pioneer Natural Resources, Scott Sheffield, ifølge Bloomberg News. Pioneer Natural Resources er en av skiferoljeindustriens største produsenter.

Forverring av flaskehalsene fra Permian-regionen som strekker seg over Vest-Texas og New Mexico gir en uventet vending til Opec og andre oljeprodusenter utenfor USA, som har sett at økt produksjon fra amerikanske oljeprodusenter tar større markedsandeler.