Energi

Høyderedd Jarle Sjo er stadig bull på olje

DNB-forvalteren tror oljeprisen kan stige mye. Men har favoritter i andre sektorer også.

Jarle Sjo. Foto: Iván Kverme/Finansavisen.

Jarle Sjo. Foto: Iván Kverme/Finansavisen.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
13. juni 2018 - 15.00

Da Jarle Sjo begynte i DNB for drøyt to år siden, vaket Brent-oljen rundt 45 dollar.

Helt siden den gang har Sjo og hans medforvaltere i fondet DNB Norge, Odd Einar Lillebostad og Dag Hammer og, vært positive til olje.

I skrivende stund vaker Brent-oljen rundt 75 dollar.

- Først nå begynner vi å få betalt for våre investeringer, sier Sjo til Hegnar.no.

Bull på Subsea 7

Han viser til at oljeselskapenes kontantstrøm øker kraftig, delvis grunnet kostnadskutt og forenkling, men også grunnet mangel på investeringer.

- Oljeselskapene har fått gevinst i form av høyere aksjekurs, og implisitt oljepris i dagens aksjekurser er mellom 65 og 90 dollar fatet. Vi tror derfor at oppsiden er større i leverandørindustrien, fortsetter Sjo.

At Subsea 7 og Equinor holder seg inne blant DNB Norges fem største investeringer, viser en fortsatt positiv holdning til olje.

- Oljeselskaper har historisk hatt en tendens til å øke investeringviljen når kontantstrømmen er stor. Vi tror Subsea 7 er godt posisjonert til å utnytte markedsoppgangen. Tidevannet vil nok løfte alle båter, så vi tror på oppgang for både subsea, rigg og seismikk, forklarer Sjo.

Tviler på oljeprisfall

Har oljeprisen nådd toppen for denne gang? Hva må til for å toppe 80 dollar?

- Det er umulig å si hvor toppen er, det vet vi fra historien. Etterspørselen etter olje er sterk, og fallende produksjon fra eksisterende oljefelt burde føre til strammere markedsbalanse, sier Sjo.

- Når man i tillegg får produksjonsproblemer i Venezuela og Iran, stiger oljeprisen mye på kort tid, legger han til.

Saudi-Arabia og Russland har signalisert at de kan øke produksjonen for å dempe prisoppgangen.

- Jeg tviler på at oljeprisen skal falle mye, men for mange av energiselskapene er en oljepris på 65-75 dollar ideelt. Markedsbalansen er stram og volatiliteten i oljeprisen øker. Skulle etterspørselen øke ytterligere, og økt produksjon fra Saudi-Arabia og Russland ikke er tilstrekkelig, ja, da kan oljeprisen stige mye, resonnerer Sjo.

Gir Yara sjansen

En aksje stadig flere analytikere har blitt positive til i det siste, er Yara. Aksjen har i vår også dukket opp blant DNB Norges fem største investeringer.

Hva er rasjonalet?

- Yara er et bra selskap i et utfordrende marked. Økt kapasitet de siste årene har gjort at marginene har svekket seg, men det kan være tegn på at markedsbalansen blir bedre de neste 3-5 årene, svarer Sjo.

- Høye gasspriser og svake tall i 2. kvartal har nok skremt investorer vekk på kort sikt, men vi er villige til å se gjennom det. Vi tror produksjonen av gjødsel vil være lavere enn trendvekst etter 2018, og da vil marginene komme opp. Kostnadsprogrammet vil understøtte marginforbedringen, forklarer han.

Anbefaler syklisk

Hva er deres beste råd til investorer som har litt tørt krutt og vil inn på Oslo Børs i disse dager?

- Vi tror sykliske selskaper vil gjøre det bra fremover, som råmaterialer, oljeservice og shipping. Shipping er en sektor som ikke skaper verdier over tid, så investeringstidspunktet er noe viktigere her. Men med lave verdier, lave ordrebøker og lave aksjekurser, kan timingen være god nå, sier forvalteren.

Stor i Norwegian

Sjo og hans DNB Norge-team liker også Norwegian, som har steget kraftig på Oslo Børsen etter at British Airways-eier IAG kom inn på eiersiden i april.

Tror dere på et oppkjøp?

- Det kommer an på. Dersom IAG og Willie Walsh kommer opp med et bud som Norwegian-eierne synes reflekterer verdiene i selskapet, kan det bli en transaksjon. Men dette er foreløpig en forhandling mellom IAG og Norwegian-styret, så vi avventer situasjonen. Som stor eier synes vi det er positivt at interessen for selskapet er stor, svarer Sjo.

Har høydeskrekk

Hovedindeksen på Oslo Børs har også steget kraftig i vår, men er i skrivende stund litt ned fra all-time high på 895,43.

Er det noen grunn til å få høydeskrekk?

- Jeg har høydeskrekk, både bokstavelig og relativt til børsen. Det norske aksjemarkedet er høyt priset i forhold til historien, og det bør gjøre alle litt mer obs. Samtidig så kan vi ikke utelukke at markedet stiger videre og at prising går fra dyr til veldig dyr. Men dette vil igjen bare øke fallet som vil komme en vakker dag, sier Sjo.

Lunken til laks

Hvor ligger evt. oppside fremover?

- Så lenge global økonomi utvikler seg positivt og selskapenes inntjening stiger, er det vanskelig å se hva som skal sende markedet ned. Sykliske bransjer vil nok oppleve gode tider fremover, det pleier de å gjøre i siste del av oppgangen, påpeker forvalteren.

Hvilke aksjer og sektorer styrer dere unna nå?

- Vi har redusert vår eksponering til oppdrett, ettersom vi synes rekordhøye aksjekurser kombinert med våre forventninger til fallende laksepriser er en dårlig kombinasjon, avslutter Sjo.