Energi

Johan Castberg fikk grønt lys

PUD er godkjent.

Terje Søviknes. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.

Terje Søviknes. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
28. juni 2018 - 15.16

Olje- og energidepartementet har i dag godkjent plan for utbygging og drift (PUD) for Johan Castberg-feltet, skriver departementet selv på sine hjemmesider torsdag ettermiddag.

- Det er en glede for meg å godkjenne utbyggingsplanen for Castberg-feltet. Utbyggingen er et gigantisk industriprosjekt med høy lønnsomhet. Et bredt flertall i Stortinget støtter utbyggingen og hovedtrekkene regjeringens petroleumspolitikk. Dette er avgjørende for fremtidig verdiskapning i vår største og viktigste næring, sier olje- og energiminister Terje Søviknes i en kommentar.

PUD-en for Johan Castberg-feltet ble levert til myndighetene 5. desember 2017.

- Castberg-utbyggingen vil skape store verdier for fellesskapet gjennom inntekter til staten og mange lønnsomme arbeidsplasser i næringen. Ringvirkningene i Nord-Norge vil bli betydelige både i utbyggings- og driftsfasen. Jeg har stor tro på at det kommer flere prosjekter i Barentshavet fremover og at olje og gass vil bety enda mer for den nordlige landsdelen, fortsetter Søviknes.

Break even: 31 dollar

Forventede utvinnbare oljereserver for Castberg-feltet er beregnet til 88,7 millioner standard kubikkmeter (Sm3), eller 558 millioner fat olje.

Planlagt produksjonsstart er 4. kvartal 2022, og forventet produksjonsperiode er 30 år.

Totale, forventede investeringer til utbygging av Castberg-feltet er 47,2 milliarder 2017-kroner.

Forventet nåverdi før skatt med syv prosent realrente er beregnet til 74,2 milliarder 2017-kroner. Utbyggingen er lønnsom ved oljepriser på over 31 dollar per fat.

Rettighetshaverne i Castberg-feltet er Equinor (operatør) (50 prosent), Eni Norge (30 prosent) og Petoro (20 prosent).

Les mer her.