Energi

Oljeprisen stiger før Opec-møte

Oljeprisen henter inn fallet fra torsdag. 

Foto: NTB Scanpix

Foto: NTB Scanpix

Artikkel av: John Inge Seljehaug
22. juni 2018 - 07.19

Oljeprisen svingte betydelig etter at Oslo Børs stengte torsdag, men har fredag morgen stabilisert seg på et høyere nivå. 

Fredag morgen er Brent-oljen opp 1,22 prosent til 73,94 dollar fatet, opp fra 73,51 dollar fatet ved børsslutt i Oslo torsdag. WTI-oljen stiger 1,46 prosent til 66,50 dollar fatet. 

Alle øyne rettes i oljemarkedet mot dagens Opec-møtet i Wien, skriver TDN Direkt. I forkant av møtet synes status å være at Saudi-Arabia og Russland ønsker at Opec/ikke-Opec øker oljeproduksjonen med om lag 1 million fat pr dag, mens Iran har et syn om at kartellet ikke burde la seg føye for press fra USA om å øke produksjonen.

- Jeg tror ikke vi kan nå en avtale, sa Iran oljeminister Bijan Zangeneh, ifølge Reuters.

Videre er det verdt å merke seg at Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih torsdag uttalte at han venter et underskudd i oljemarkedet på om lag 1,6-1,8 millioner fat pr dag i andre halvår av 2018. Han var videre klar på at Opec/-ikke-Opec ikke vil tillate at verken et overtilbud av eller en knapphet på olje materialiserer seg igjen, skriver nyhetsbyrået. 

Al-Falih sa også at de eksakte mekanismene for enhver produksjonsøkning vil bestemmes fredag, og kilder innen Opec sier at dersom en økning på 1 million fat pr dag besluttes innebærer det at Saudi-Arabia vil øke produksjonen med 0,25-0,30 millioner fat pr dag.

Kartellet skal etter planen holde en felles pressekonferanse klokken 13:00 fredag.