An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.
Energi

Høyeste mai-pris på fem år

Tidenes varmeste mai ga økte strømpriser

Tidenes varmeste mai måned, kombinert med fravær av vind og nedbør førte til kraftig hopp i strømprisene i mai.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Artikkel av: NTB
3. juni 2018 - 09.47

Den fellesnordiske systemprisen på strøm endte til slutt på 33,46 euro per megawattime i mai, den høyeste mai-prisen på fem år, opplyser Los Energy , Norges største kraftleverandør til bedriftsmarkedet.

Prishoppet kommer på tross av kraftig snøsmelting og flom flere steder i landet. Siden det kom minimalt med nedbør og var svært lite vindkraft, falt imidlertid ikke prisen så lavt som den ofte gjør i løpet av snøsmeltingsperioden. Sammenlignet med snittet for mai måned de siste fem årene ligger strømprisen 22 prosent høyere. For den siste tiårsperioden er imidlertid prisen nærmere gjennomsnittet.

- Vannmagasinene i Norden har høyere nivåer enn normalt for årstiden, men beregninger viser at snømengden er mye lavere enn normalt. I sum blir det altså mindre tilgjengelige vannressurser i Norden neste vinter, slik det ser ut nå, fastslår kraftselskapet.

Ifølge Aftenposten ser strømprisen for privatkunder ut til å bli eksepsjonelt høy denne sommeren. Mai får den høyeste gjennomsnittlige strømprisen siden 2011, ifølge tall for Oslo-området på Nordpool-børsen. Og strømprisen vil bli værende høy lenge.

- Med den snøsmeltingen vi venter, ser vi ut til å få 10 terawattimer (TWh) for lite vannkraftressurser i Norge rundt midten av juni, sier senioranalytiker Olav Johan Botnen i Wattsight.