Energi

Tror oljeprisen skal lenger ned

Analysesjef er bull - snart.

Khalid Al-Falih, oljeminister i Saudi-Arabia per 1/12 2017. Foto: AP Photo/Ronald Zak.

Khalid Al-Falih, oljeminister i Saudi-Arabia per 1/12 2017. Foto: AP Photo/Ronald Zak.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
11. juni 2018 - 14.25

Oljeprisen holder seg i korreksjonsmodus, og analysesjef for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop, ser mer nedside på kort sikt.

- Spekulanter tok ny 40 millioner fat av bordet i forrige uke (frem til sist tirsdag). Det var den syvende uken på rad med reduksjon i netto long-posisjoner i Brent og WTI, skriver han i en oppdatering.

Schieldrop venter ytterligere reduksjon fremover.

- Verdens sterke økonomiske vekst (og dermed etterspørselsvekst i olje) settes spørsmålstegn ved og muligens trues av amerikanske handelshindre, OPEC+ (OPEC og i hovedsak Russland, red. anm) øker produksjonen i 2. halvår, mens den svakere dollartrenden siden tidlig i 2017 har blitt trukket i tvil siden rekylen midt i april, heter det videre.

Bull på litt sikt

Analysesjefen er mer bullish når han løfter blikket mot 2. halvår 2018 og 2019.

- Vi venter at OPEC+ bruker opp hele sin produksjonskuttbuffer på 1,8 millioner fat per dag i 2019 for å møte etterspørselsvekst og lavere produksjon fra Iran og Venezuela. Samtidig vil amerikansk oljeproduksjon trolig vokse saktere grunnet mangel på rørledninger fra brønnene til markedet, forklarer Schieldrop.

- Saudi-Arabia vil ha et enda bedre grep om markedet i 2019, og fortsetter å heve sine offisielle salgspriser (OSP) som et tegn på at landet står støtt i sitt forsvar av det globale oljemarkedet, oljemarkedsbalansen og oljeprisen, legger han til.

- Et sterkt signal

Schieldrop mener Russland - «ikke i det hele tatt» - ser like ivrige ut som Saudi-Arabia etter å forsvare oljepriser på rundt 80 dollar.

- Russland har høynet sin produksjon til 11,1 millioner fat i starten av juni, noe som er et sterkt signal på mer produksjon ved det kommende OPEC+-møtet. Målet med å få OECD-lagrene ned til 5-årig rullerende gjennomsnitt er tros alt nådd, fortsetter analysesjefen.

Ifølge SEB-analytikeren føler oljeoptimistene nå ubehag på flere fronter.

- Ukentlige lagre har økt i det siste, og er opp 25 millioner fat så langt i år. (...) Vekstmomentumet har svekket seg siden starten på året, og Donald Trump fortsetter å kjempe mot verden med sine handelshindre, påpeker han.

Saudi står støtt

Et tegn på optimisme finner Schieldrop i Saudi-Arabias offisielle salgspriser for juli, som er «betydelig høyere» enn gjennomsnittet de siste 10 årene.

- Det finnes altså ikke tegn i det hele tatt til at Saudi-Arabia viker fra sitt standpunkt i oljemarkedet. Saudi-Arabia står fjellstøtt i sitt forsvar av både oljeprisen og oljemarkedet. Hvis høyere salgspriser fører til lavere etterspørsel etter Saudi-olje, så greit nok. Det er i det minste hva vi leser ut av deres seneste salgspriser, skriver han.

- Ser vi frem til 2019, er vårt syn at Saudi-Arabia trolig vil ha enda større kontroll på markedet, ettersom hele produksjonskuttbufferen i OPEC+ vil bli brukt, med landets egen produksjon trolig tilbake på 10,4 millioner fat per dag. Saudi-Arabia vil altså ha mye rom for å trimme produksjonen i 2019 ved behov, avslutter Schieldrop.

Brent-oljen faller 0,9 prosent til 75,78 dollar mandag ettermiddag, mens WTI-oljen er ned én prosent til 65,09 dollar fatet.