An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.
Energi

Tror oljeprisen skal lenger ned

Analysesjef er bull - snart.

Khalid Al-Falih, oljeminister i Saudi-Arabia per 1/12 2017. Foto: AP Photo/Ronald Zak.

Khalid Al-Falih, oljeminister i Saudi-Arabia per 1/12 2017. Foto: AP Photo/Ronald Zak.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
11. juni 2018 - 14.25

Oljeprisen holder seg i korreksjonsmodus, og analysesjef for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop, ser mer nedside på kort sikt.

- Spekulanter tok ny 40 millioner fat av bordet i forrige uke (frem til sist tirsdag). Det var den syvende uken på rad med reduksjon i netto long-posisjoner i Brent og WTI, skriver han i en oppdatering.

Schieldrop venter ytterligere reduksjon fremover.

- Verdens sterke økonomiske vekst (og dermed etterspørselsvekst i olje) settes spørsmålstegn ved og muligens trues av amerikanske handelshindre, OPEC+ (OPEC og i hovedsak Russland, red. anm) øker produksjonen i 2. halvår, mens den svakere dollartrenden siden tidlig i 2017 har blitt trukket i tvil siden rekylen midt i april, heter det videre.

Bull på litt sikt

Analysesjefen er mer bullish når han løfter blikket mot 2. halvår 2018 og 2019.

- Vi venter at OPEC+ bruker opp hele sin produksjonskuttbuffer på 1,8 millioner fat per dag i 2019 for å møte etterspørselsvekst og lavere produksjon fra Iran og Venezuela. Samtidig vil amerikansk oljeproduksjon trolig vokse saktere grunnet mangel på rørledninger fra brønnene til markedet, forklarer Schieldrop.

- Saudi-Arabia vil ha et enda bedre grep om markedet i 2019, og fortsetter å heve sine offisielle salgspriser (OSP) som et tegn på at landet står støtt i sitt forsvar av det globale oljemarkedet, oljemarkedsbalansen og oljeprisen, legger han til.

- Et sterkt signal

Schieldrop mener Russland - «ikke i det hele tatt» - ser like ivrige ut som Saudi-Arabia etter å forsvare oljepriser på rundt 80 dollar.

- Russland har høynet sin produksjon til 11,1 millioner fat i starten av juni, noe som er et sterkt signal på mer produksjon ved det kommende OPEC+-møtet. Målet med å få OECD-lagrene ned til 5-årig rullerende gjennomsnitt er tros alt nådd, fortsetter analysesjefen.

Ifølge SEB-analytikeren føler oljeoptimistene nå ubehag på flere fronter.

- Ukentlige lagre har økt i det siste, og er opp 25 millioner fat så langt i år. (...) Vekstmomentumet har svekket seg siden starten på året, og Donald Trump fortsetter å kjempe mot verden med sine handelshindre, påpeker han.

Saudi står støtt

Et tegn på optimisme finner Schieldrop i Saudi-Arabias offisielle salgspriser for juli, som er «betydelig høyere» enn gjennomsnittet de siste 10 årene.

- Det finnes altså ikke tegn i det hele tatt til at Saudi-Arabia viker fra sitt standpunkt i oljemarkedet. Saudi-Arabia står fjellstøtt i sitt forsvar av både oljeprisen og oljemarkedet. Hvis høyere salgspriser fører til lavere etterspørsel etter Saudi-olje, så greit nok. Det er i det minste hva vi leser ut av deres seneste salgspriser, skriver han.

- Ser vi frem til 2019, er vårt syn at Saudi-Arabia trolig vil ha enda større kontroll på markedet, ettersom hele produksjonskuttbufferen i OPEC+ vil bli brukt, med landets egen produksjon trolig tilbake på 10,4 millioner fat per dag. Saudi-Arabia vil altså ha mye rom for å trimme produksjonen i 2019 ved behov, avslutter Schieldrop.

Brent-oljen faller 0,9 prosent til 75,78 dollar mandag ettermiddag, mens WTI-oljen er ned én prosent til 65,09 dollar fatet.

An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.