Energi

Grønt lys for Snorre-prosjektet

Over 19 milliarder investeres.

Terje Søviknes. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.

Terje Søviknes. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
5. juli 2018 - 11.55

Olje- og energidepartementet har i dag godkjent endret plan for utbygging og drift (PUD) for videreutviklingen av Snorre-feltet, kalt Snorre Expansion Project (SEP), skriver departementet selv på sine hjemmesider.

SEP er en stor undervannsutbygging, og det største prosjektet for økt utvinning på norsk sokkel i dag.

- Prosjektet er en investering som bidrar til 25 nye år med produksjon på Snorre og vil bidra med store inntekter til fellesskapet i lang tid fremover, sier olje- og energiminister Terje Søviknes i en kommentar.

- Lønnsomt til 2040

Snorre-feltet har vært i produksjon siden 1992.

SEP omfatter ifølge departementet installasjon av seks brønnrammer med 24 brønner som knyttes opp mot Snorre A-plattformen, med innlagt mulighet for fremtidig utvidelse med ytterligere brønnrammer.

SEP vil øke utvinningen fra Snorre-feltet med rundt 200 millioner fat olje, og dermed øke utvinningsgraden på feltet fra 46 til 51 prosent.

Ved produksjonsoppstart av Snorre var forventet levetid 2011-2014, men med SEP er beregningen at feltet vil ha lønnsom produksjon til og med 2040.

Equinor og de øvrige rettighetshaverne vil totalt investere over 19 milliarder kroner i prosjektet. Equinor har ifølge departementet anslått at en stor del av kontraktene vil gå til norske leverandører.

23.000 årsverk

Nasjonale sysselsettingsvirkninger fra utbyggingen er beregnet til rundt 23.000 årsverk i prosjektfasen. Produksjonsstart er antatt i 1. kvartal 2021.

Snorre-feltet ligger i Tampen-området i den nordlige delen av Nordsjøen, rundt 150 kilometer vest for Florø.

Rettighetshaverne er Equinor (operatør, 33,3 prosent) Petoro (30 prosent), ExxonMobil Norge (17,4 prosent), Idemitsu Petroleum Norge (9,6 prosent), DEA Norge (8,6 prosent) og Point Resources (1,1 prosent).

Les mer her.