An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.
Energi

- Økonomi avgjør om vi overholder Iran-avtalen

Foto: Presidential Press Service/Pool via AP/NTB/Scanpix.

Foto: Presidential Press Service/Pool via AP/NTB/Scanpix.

Artikkel av: NTB
4. juli 2018 - 14.16

Iran vil fortsette å overholde Iran-avtalen dersom de fortsatt kan tjene på det økonomisk selv om USA har gjeninnført sanksjoner, sier president Hassan Rouhani.

Uttalelsen kommer i forbindelse med den iranske presidentens besøk til Østerrikes hovedstad Wien onsdag. Fredag skal utenriksministrene i Iran og fem andre stormakter møtes i samme by i et forsøk på å redde Iran-avtalen, som er ment å hindre at Iran utvikler atomvåpen.

USA trakk seg fra avtalen og begynte å gjeninnføre sanksjoner mot Iran i mai. Dermed er det opp til Storbritannia, Frankrike, Russland og Kina å redde avtalen, som ble inngått mellom landene sommeren 2015 og formelt er kjent som Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA).

Vil ha garantier

– Vi kommer til å holde oss til avtalen så langt det er mulig, gitt at vi kan tjene på JCPOA, sa Rouhani etter å ha møtt Østerrikes president Alexander Van der Bellen.

– Hvis de andre landene som er med i avtalen kan garantere for Irans interesser, vil vi fortsette i JCPOA uten USA, legger han til.

Atomavtalen har vært en hjørnestein i Rouhanis politikk om mer åpenhet mot Vesten, og at USA har trukket seg fra den har ført til at presidenten har måttet tåle økende kritikk fra ultrakonservative i hjemlandet.

Færre utenlandske investeringer

Nye amerikanske sanksjoner truer selskaper fra tredjeland som fortsetter å operere i Iran, og håpet om økte utenlandske investeringer har så langt ikke materialisert seg. I stedet har flere utenlandske selskaper uttalt at de vil stanse aktiviteten i Iran i frykt for sanksjonene.

Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, har i et forsøk på å øke presset mot Irans europeiske partnere, beordret at landet skal forberede seg på å raskt kunne gjenoppta atomaktiviteten sin dersom samtalene bryter sammen.

(©NTB)

An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.