Energi

- Økonomi avgjør om vi overholder Iran-avtalen

Foto: Presidential Press Service/Pool via AP/NTB/Scanpix.

Foto: Presidential Press Service/Pool via AP/NTB/Scanpix.

Artikkel av: NTB
4. juli 2018 - 14.16

Iran vil fortsette å overholde Iran-avtalen dersom de fortsatt kan tjene på det økonomisk selv om USA har gjeninnført sanksjoner, sier president Hassan Rouhani.

Uttalelsen kommer i forbindelse med den iranske presidentens besøk til Østerrikes hovedstad Wien onsdag. Fredag skal utenriksministrene i Iran og fem andre stormakter møtes i samme by i et forsøk på å redde Iran-avtalen, som er ment å hindre at Iran utvikler atomvåpen.

USA trakk seg fra avtalen og begynte å gjeninnføre sanksjoner mot Iran i mai. Dermed er det opp til Storbritannia, Frankrike, Russland og Kina å redde avtalen, som ble inngått mellom landene sommeren 2015 og formelt er kjent som Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA).

Vil ha garantier

– Vi kommer til å holde oss til avtalen så langt det er mulig, gitt at vi kan tjene på JCPOA, sa Rouhani etter å ha møtt Østerrikes president Alexander Van der Bellen.

– Hvis de andre landene som er med i avtalen kan garantere for Irans interesser, vil vi fortsette i JCPOA uten USA, legger han til.

Atomavtalen har vært en hjørnestein i Rouhanis politikk om mer åpenhet mot Vesten, og at USA har trukket seg fra den har ført til at presidenten har måttet tåle økende kritikk fra ultrakonservative i hjemlandet.

Færre utenlandske investeringer

Nye amerikanske sanksjoner truer selskaper fra tredjeland som fortsetter å operere i Iran, og håpet om økte utenlandske investeringer har så langt ikke materialisert seg. I stedet har flere utenlandske selskaper uttalt at de vil stanse aktiviteten i Iran i frykt for sanksjonene.

Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, har i et forsøk på å øke presset mot Irans europeiske partnere, beordret at landet skal forberede seg på å raskt kunne gjenoppta atomaktiviteten sin dersom samtalene bryter sammen.

(©NTB)