Energi

Saudi-Arabia klar til å pumpe opp mer olje

AP Photo/Alex Brandon, Pool, File/NTB/Scanpix.

AP Photo/Alex Brandon, Pool, File/NTB/Scanpix.

Artikkel av: NTB
3. juli 2018 - 16.04

Verdens største råoljeeksportør Saudi-Arabia bekrefter at de er rede til å pumpe opp mer olje for å balansere verdensmarkedet.

Saudi-Arabias uutnyttede produksjonskapasitet anslås å være på rundt 2 millioner fat per dag.

– Kongedømmet er forberedt på å bruke sin ledige produksjonskapasitet, når nødvendig, for å håndtere enhver fremtidig endring i tilbuds- og etterspørselsnivåene, heter det i en uttalelse fra regjeringen etter et møte ledet av kong Salman.

Saudi-Arabia har pumpet opp rundt 10 millioner oljefat daglig og har den største reservekapasiteten blant verdens oljeproduserende land.

For over en uke siden ble oljekartellet OPEC, som Saudi-Arabia står i spissen for, Russland og en rekke andre oljeland enige om å øke produksjonen. Det er de samme landene som siden januar i fjor reduserte oljeproduksjonen med rundt 1,8 millioner fat daglig på grunn av et globalt overskudd og tilhørende prisfall. Siden har oljeprisen økt kraftig.

Kunngjøringen fra Riyadh kommer etter at USAs president Donald Trump lørdag tvitret at kong Salman går med på å innfri presidentens forespørsel om å øke oljeproduksjonen. Bakgrunnen er at Trump mener oljeprisen er for høy.

Løftet om økt produksjon sammenfaller også med at USA planlegger å gjeninnføre økonomiske sanksjoner mot OPEC-landet Iran, noe som kan bli et hinder for oljeeksport fra Teheran.

Irans president Hassan Rouhani kalte tirsdag amerikanernes plan for en grunnløs fantasi.

(©NTB)