Energi

Slik går det med oljeprisen

Oljeprisen styrkes tirsdag morgen.

Artikkel av: Siri Knutsen Vosgraff
2. oktober 2018 - 07.43

Brent-oljen passerte mandag kveld 85 dollar fatet for første gang på nesten fire år. Sist Brent kostet over 85 dollar fatet var i slutten av oktober 2014.

På det høyeste mandag kveld var prisen 85,44 dollar, før den falt litt tilbake og sluttet dagen på 85,06 dollar. 

Tirsdag morgen er Brent litt opp til 85,08 dollar fatet, mens WTI-oljen stiger 0,40 prosent til 75,60 dollar fatet.

Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 83,54 dollar fatet ved børsslutt i Oslo mandag.

Oljeprisen har dermed steget betydelig siden børsslutt, prisen på Brent-olje er nå på det høyeste nivået siden 2014.

Ifølge TDN Direkt har det ikke vært noen oljespesifikke nyheter siden stenging i går, men sentimentet i markedene ble løftet av at USA, Mexico og Canada i går ble enige om en ny handelsavtale.

I tillegg er det nå bare i overkant av en måned igjen til USAs sanksjoner mot Iran får effekt, 4. november, og aktører i markedet følger nøye med på hva den reelle effekten av disse vil bli.

- Markedet er svært stramt. Folk er distrahert av forskjellige uttalelser fra europeiske regjeringer som prøver å sette opp alternative betalingsmekanismer, men raffineriene og andre selskaper som handler direkte i oljemarkedet sier det ikke er verdt risikoen, sier sjefanalytiker i Energy Aspects, Amrita Sen, til Financial Times, ifølge nyhetsbyrået.

Handelsdata fra Reuters viser ifølge TDN Direkt at Irans sjøbårne eksport var 1,9 millioner fat pr dag i desember, som er laveste nivå siden midten av 2016.

Det er ifølge nyhetsbyrået også verdt å merke seg at Russlands vise-energiminister, Pavel Sorokin, mandag uttalte at Russland ikke vil klare å øke råoljetilbudt til Asia betydelig på grunn av eksisterene transportbegrensninger.