Energi

Oljeprisen henter seg inn etter Trump-tweet

Oljeprisen har hentet seg inn etter en kraftig tilbakegang i ettermiddag. Donald Trump vil at OPEC skal skru på oljekrana sporenstreks.

Foto: Evan Vucci/AP

Foto: Evan Vucci/AP

Artikkel av: Njål Eivind Kleiven
28. mars 2019 - 18.36

Oljeprisen var ned nærmere to prosent onsdag ettermiddag, men utover kvelden har mye av det tapte blitt hentet inn igjen.

Et fat nordsjøolje omsettes for 67,80 dollar, ned 0,06 prosent.

WTI-oljen handles for 59,18 dollar, ned 0,39 prosent.

Dagens store snakkis i oljemarkedet var Trumps uttalelse om oljekartellet Opec.

«Veldig viktig at OPEC øker flyten av olje. Verdensmarkedene er skjøre, og oljeprisen har blitt for høy. Takk skal dere ha!», sa Trump i en tweet torsdag.

Markedet reagerte umiddelbart negativt på tweeten og sendte oljeprisen kraftig ned.

- Det er en viss frykt for at Saudi Arabia og andre oljeproduserende land vill bry seg om Trumps ønske om høyere produksjon, noe som også var den første reaksjonen i markedet, sa John Kilduff, partner hos Again Capital, til Reuters.

OPEC og dets allierte (OPEC+) har evnet å etterleve kuttavtalen på 1,2 millioner fat om dagen for første halvår 2019. Tanken var at overproduksjonen og lagerbyggingen i høst skulle reverseres for å få markedet tilbake i balanse. Selv om Russland har vært litt trege med å gjennomføe sine kutt, har Saudi Arabia kuttet kraftig og mer enn det som lå i avtalen.

OPEC+ skulle egentlig møtes i april for å diskutere kuttavtalen og veien videre, men møtet ble avlyst. Kartellet og dets allierte skal møtes i juni, og der vil de sannsynligvis komme frem til en utvidelse av kuttavtalen ut 2019.

USAs sanksjoner mot Iran og Venezuela har også bidratt til et vesentlig bortfall av tyngre kvaliteter fra oljemarkedet. Dette har blant annet ført til at heavy fuel-prisene har holdt seg bedre enn man tidligere ventet, for de som følger IMO2020-caset.

Oljelagrene både for OECD og i USA har kommet ned til - og under - 5-årssnittet, noe som også har lagt oppsidepress på oljeprisen. Det er flere som snakker om en oljepris på 75 dollar fatet enn de som snakker om 60 dollar per dags dato.

Oljeprisen har steget mer enn 25 prosent siden årsskiftet.