Energi

Satser knallhardt i Norge

Wintershall Dea vil på børs neste år

Tysk olje mot børsnotering i 2020. 

Wintershall: Foto: David Hecker.

Wintershall: Foto: David Hecker.

Artikkel av: Are  Strandli
12. juni 2019 - 08.57

Det nyfusjonerte oljeselskapet Wintershall Dea bekrefter overfor nyhetsbyrået Reuters at planen er å gå på børs i løpet av andre halvår 2020.

- Vi forbereder oss på en potensiell IPO (initial public offering, journ.anm.) av selskapet. Vi ønsker å være IPO-klare innen midten av nest året, og dersom markedsforholdene er gode, har aksjonærene våre en intensjon om å notere selskapet, uttalte konsernsjef Mario Mehren til nyhetsbyrået. 

Eierne til den tyske oljegiganten er industrikonsernet BASF og LetterOne som fullførte fusjonen mellom sine respektive selskaper, Wintershall og DEA, tidligere i år. 

Da fusjonen ble annonsert i fjor høst, uttalte hovedaksjonærene at en børsnotering var neste skritt. 

I Norge er Wintershall Dea medeier i over 100 lisenser og operatør på om lag halvparten av disse, deriblant Brage-, Maria- og Vega-feltet. I tillegg jobbes det med utviklingen av subseafeltene Dvalin og Nova.

– For Wintershall DEA vil Norge bli en enda viktigere vekstregion og – nest etter selskapets virksomhet i Russland – selskapets absolutt største produksjonsområde, uttalte Mehren da fusjonsplanene ble kringkastet. 

Ikke alene

Et oljeselskap som jobber med å komme seg på børs akkurat nå er norske Okea som ledes av Eirik Haugane.

I forbindelse med noteringen ønsker selskapet å hente inn mellom 650 og 858 millioner kroner. Tegningsperioden utløp opprinnelig 6. juni. Da var imidlertid selskapet fortsatt ikke i mål, og det ble besluttet å forlenge pengejakten med ytterligere en uke.

Ny frist er torsdag 13. juni. 

Flere oljeselskaper som er etablert og eid av oppkjøpsfond, kan være hete kandidater for børsnoteringer i årene fremover. 

Oppkjøpsfond har gjerne en tidshorisont for investeringene sine på 5-7 år, før de deretter vil søke å komme seg ut; gjerne i form av en børsnotering.