Jobb & karriere

10 ting selvsikre mennesker gjør annerledes

Selvsikre mennesker kan ha en dyp påvirkning på de de møter, men det er vanskelig å se vanene de utvikler for å bli så selvsikre.

Foto: Scanpix

Foto: Scanpix

Artikkel av: Martine Holøien
25. februar 2018 - 08.10

Fords oppfatning om at mentaliteten din har en kraftig effekt på evnen til å lykkes, er sett i resultatene fra en nylig studie ved University of Melbourne som viste at selvsikre mennesker har høyere lønninger og blir forfremmet raskere enn noen andre, skriver CNBC Make It.

Selvsikre mennesker kan ha en dyp påvirkning på de de møter. Vi ser bare deres utside, men vi ser ikke vanene de utvikler for å bli så selvsikre. 

Her er ti ting selvsikre mennesker gjør:

De snakker med sikkerhet

Det er sjelden at du hører selvsikre mennesker si for eksempel «Eh..», «Jeg er ikke sikker» og «Jeg tror». Selvsikre mennesker vet at det er vanskelig å få folk til å høre på deg hvis du ikke kan levere dine ideer med overbevisning.

De søker små seire

Trygge mennesker liker å utfordre seg selv og konkurrere, selv når deres innsats gir små seire. Små seire bygger nye androgenreseptorer i hjernens områder som er ansvarlige for belønning og motivasjon. Økningen i androgenreseptorer øker testosteronets innflytelse, noe som øker selvsikkerheten og iveren for å takle fremtidige utfordringer.

De trener

En studie utført ved Eastern Ontario Research Institute fant at personer som trente to ganger i uken i 10 uker følte seg bedre sosialt, akademisk og atletisk. De vurderte også kroppsbildet og selvtilliten sin høyere. Og det var først og fremst påfyllet av endorfiner fra treningen som gjorde hele forskjellen.

De søker ikke oppmerksomhet

Mennesker som er desperate etter oppmerksomhet er turn-off. Selvsikre mennesker vet at det å være seg selv er mye mer effektivt enn å prøve å bevise at du er viktig. Folk tiltrekkes den riktige holdningen heller enn hva, eller hvor mange, folk du kjenner.

Når trygge mennesker får oppmerksomhet for en oppnåelse, skifter de raskt fokuset til alle menneskene som jobbet hardt for å hjelpe dem med å komme seg dit. De krever ikke godkjenning eller ros fordi selvrespekten kommer fra innsiden.

De dømmer ikke

Selvsikre mennesker dømmer ikke andre fordi de vet at alle har noe å tilby, og de har ikke behov for å ta andre mennesker ned et hakk for å føle seg bra. Å sammenligne deg selv med andre mennesker er begrensende.

De får sin lykke fra innsiden

Lykke er et kritisk element i selvtillit, fordi for å være trygg på hva du gjør, må du være fornøyd med hvem du er. Mennesker som utstråler selvtillit, får sin følelse av glede og tilfredshet ut fra sine egne prestasjoner, i motsetning til hva andre mennesker tenker om deres prestasjoner.

De lytter mer enn de snakker

Mennesker med selvtillit lytter mer enn de snakker fordi de ikke føler at de har noe å bevise. Selvsikre folk vet at ved å aktivt lytte og være oppmerksom, kan de lære og vokse. I stedet for å se interaksjoner som muligheter til å bevise seg for andre, fokuserer de på samspillet selv, fordi de vet at dette er en langt mer hyggelig og produktiv tilnærming til mennesker.

De tar risiko

Når selvsikre mennesker ser en mulighet, tar de den. I stedet for å bekymre seg for hva som kan gå galt, spør de seg selv: «Hva stopper meg? Hvorfor kan jeg ikke gjøre det?», og de går for det. Frykt holder dem ikke tilbake fordi de vet at hvis de aldri prøver, vil de aldri lykkes.

De er ikke redd for å ta feil

Selvsikre mennesker er ikke redd for å ta feil. De liker å fortelle sine meninger for å se om de holder fordi de lærer mye når de tar feil, og andre mennesker lærer av dem når de har rett. Selvsikre mennesker vet hva de er i stand til og tenker ikke at det å ta feil er et personlig nederlag.

De feirer andres suksesser

Usikre mennesker tviler konstant på deres relevans, og på grunn av dette forsøker de å stikke seg frem og kritisere andre for å bevise hva de selv er verdt. Selvsikre mennesker er derimot ikke bekymret for deres relevans fordi de trekker sin egenverdi fra innsiden. Selvsikre mennesker kan se alle de fantastiske tingene som andre mennesker bringer til bordet. Å rose mennesker for deres bidrag er et naturlig resultat av dette.