Kuriosa

Hamburgere bør være gjennomstekte

Hamburgere er hot! Men hamburgere bør være skikkelig gjennomstekte før de legges på tallerkenen.

Foto: Scanpix

Foto: Scanpix

Artikkel av: Martine Holøien
12. august 2017 - 08:32

Det er en økende trend i restaurantbransjen å servere hamburgere med rosa kjerne for å gi en bedre smaksopplevelse. En utfordring er at kjernetemperaturen ikke blir høy nok til å drepe alle bakterier.

Hamburger er ikke biff

Kjøttdeig er et produkt med større risiko for sykdom enn et helt stykke kjøtt, som for eksempel biff. Hele biffer er tilnærmet sterile på innsiden. Varmebehandling av overflaten vil være nok til å få et trygt produkt.

- Ved kverning av kjøtt blir bakteriene på overflaten av kjøttstykkene jevnt fordelt. Samtidig får de lett tilgang til næringsstoffene i kjøttet. Dette gir gode vekstvilkår for bakteriene. Slike produkter bør derfor gjennomstekes, forteller avdelingssjef Marit Kolle ved Mattilsynet i Oslo, Asker og Bærum.

To syke personer med EHEC

I sommer har Mattilsynet i Oslo, Asker og Bærum mottatt melding fra Folkehelseinstituttet om to personer som har blitt syke av EHEC-bakterien.

- To voksne personer har vært syke med blodig diaré. Det er påvist EHEC hos begge. Videre analyser av bakteriene hos de syke, viser at bakteriene sannsynligvis kommer fra en felles kilde. Begge to har spist hamburgere som ikke har vært gjennomstekt, sier seniorrådgiver Heidi Lange ved Folkehelseinstituttet..

Advarsel til spesielle grupper

Mattilsynet vil særlig understreke at medium stekte hamburgere ikke bør spises av utsatte grupper som gravide, små barn og andre med nedsatt immunforsvar. 

- Restauranter som serverer medium stekte hamburgere bør opplyse om dette på forhånd, sier Marit Kolle.

Mattilsynet anbefaler også at restauranter som ønsker å servere medium stekte hamburgere av kvernet kjøtt selv står for kverningen. Dette sikrer kontroll med prosessen på stedet.