Kuriosa

Emiratene stiller ut «Da Vinci» for 3,7 milliarder kroner

Et 500 år gammel portrett av Jesus som antas å være malt av Leonardo da Vinci, skal stilles ut i Abu Dhabi. Maleriet ble solgt for 3,7 milliarder kroner.

Leonardo da Vincis

Leonardo da Vincis

Artikkel av: NTB
7. desember 2017 - 08.25

Den anonyme kjøperen av verket «Salvator Mundi» la inn det rekordhøye budet på 450 millioner dollar under Christie's auksjon i New York i november.

Kjøperen viste seg å være den lite kjente saudiarabiske prinsen Bader bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan al-Saud, ifølge The New York Times. Han er ikke kjent som noen kunstsamler, men omtales som en venn og forretningspartner av landets mektige kronprins Mohammed bin Salman.

Saudi-Arabia forbyr all offentlig tilbedelse av Kristus eller andre religioner enn islam.

Onsdag kveld kunngjorde Louvre Abu Dhabi at maleriet skal stilles ut der. Museet i De forente arabiske emirater åpnet 8. november og er det første utenfor Frankrike som får bruke navnet Louvre

Kunstverket ble verdens dyreste maleri etter prinsens kjøp i november. Bildet, hvis tittel betyr «Verdens frelser», antas av eksperter å være ett av svært få av Da Vincis verker som har overlevd århundrene siden mesterens død.

«Salvator Mundi» er utført i olje på valnøttre og er et portrett av Jesus Kristus som holder hånden opp i en velsignelse. Det ble malt for Frankrikes kong Ludvig XII en gang mellom 1506 og 1513. Målene er 45 ganger 66 centimeter, noe som gir en «kvadratmeterpris» på halvannen milliard dollar.

Selgeren av maleriet var den russiske forretningsmannen Dmitrij Rybolovlev, som kjøpte «Salvator Mundi» i 2013 for 127,5 millioner dollar. Det gir en fortjeneste på nærmere 2,7 milliarder kroner.

(©NTB)