Kuriosa

Våtere og varmere desember enn normalt

Et par ekstremvær bidro til en haug lokale nedbørsrekorder i desember, de fleste på Vestlandet, mens fønvind sørget for ny varmerekord i Aust-Agder.

Foto: Scanpix

Foto: Scanpix

Artikkel av: NTB
2. januar 2018 - 14.33
An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.

Meteorologisk institutt melder at nedbøren i Norge i desember var 120 prosent av normalen, mens snittemperaturen for hele landet lå 1,1 grad over normalen.

– Det var særlig de to ekstremværene Aina og Birk som trakk opp med store nedbørsmengder på Vestlandet, sier klimaforsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt til NTB.

Mest nedbør i desember fikk den ganske nye målestasjonen Gullfjellet i Bergen med 809,6 millimeter. Til sammenligning kom det bare 11,5 millimeter på Nordnesfjellet i Kåfjord i Troms, som dermed er landets tørreste sted i desember.

Rekordene

En månedstemperatur på 1,1 grad over normalen havner et godt stykke ned på lista. De største avvikene i desember har vært 6,1 grader over normalen i 2006, og 6,4 grader under normalen i 1915. På det lokale nivået er det noen mer spennende tall. I Aust-Agder ble det ny fylkesrekord for maksimumstemperatur, og det på en av årets mørkeste dager. På Lyngør fyr i Tvedestrand ble det målt hele 14,4 grader 23. desember.

– Det er jo ganske formidabelt med sommertemperaturer på lille julaften. Det var fønvind som ga de høye temperaturene på Sørlandet og i Telemark, sier Mamen.

Den varme vinden medførte også nye rekordnoteringer for Torungen fyr og Nelaug i Aust-Agder, samt Jomfruland i Telemark. Varmest i landet var imidlertid Rekdal i Vestnes i Møre og Romsdal, der det ble registrert 16,1 grader 19. desember.

Det er likevel et godt stykke igjen til norgesrekorden, som er 18,3 grader, målt på Sunndalsøra 1. desember i 1998.

Sildrende jul

Det ble tidlig klart at en del lokalrekorder for desembernedbør kunne ryke, spesielt i Hordaland, og flere steder ble det fulgt nøye med på målestasjonene. Til slutt var det Skjeggedal og Hatlestrand i Odda og Kvinnherad som tro til med månedsrekorder, på 356,6 og 512,1 millimeter nedbør i årets siste måned. De nevnte ekstremværene medførte at flere steder på Vestlandet og i Finnmark fikk 200–300 prosent mer nedbør enn vanlig.

Fire steder i Hedmark og Oppland fikk ny døgnrekord 27. desember, mens lille julaften og julaften ble det satt nye rekorder ved sju stasjoner i Hordaland og Sogn og Fjordane. Ingen av disse nådde imidlertid opp til månedens høyeste døgnnedbør: 140,1 millimeter ble målt på Liarvatn i Strand i Rogaland.

An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.