Kuriosa

Bjørner vandrer i folks hager i Sverige

I bygda Los i midtre Sverige har 13 bjørner begynt å tusle rundt i folks hager. 

Foto: Sergey Uryadnikov / Shutterstock / NTB scanpix.

Foto: Sergey Uryadnikov / Shutterstock / NTB scanpix.

Artikkel av: NTB
20. mai 2018 - 12.25

Innbyggerne i bygda som ligger i kommunen Ljusdal i Gävleborg fylke er blitt vant til at bjørner rusler rundt nær bebyggelsen. Men i år har hele 13 bjørner blitt observert. De ser ut til å trives godt i hagene til folk, skriver Aftonbladet søndag.

– Jeg synes ikke det er behagelig å gå ut. Bjørnen virker ikke spesielt redd. Den graver seg ned og sover her hele natten, sier 70 år gamle Elsa-Marie Ekrelius.

– Selv når det går folk her nede på veien, så ligger bjørnen der. Den virker ikke spesielt redd. Den ligger her og spiser og koser seg, sier hun.

Det kan se ut til at bjørnene snuser seg fram til mat som folk har satt ut til fugler og rådyr gjennom vinteren.

Lokale myndigheter opplyser at det ikke er unaturlig at bjørner kan ta seg fram til bebyggelse på denne tiden av året, etter å ha forlatt sine hi. Men bjørner som blir vant til mennesker, mister raskt evnen til å vise redsel og kan utgjøre en fare, påpeker myndighetene, som oppfordrer folk til å aldri la mat ligge ute.

Natt til lørdag kolliderte en bilist med en bjørn nær kystbyen Söderhamn i samme del av landet. Bilføreren slapp uskadd fra det, men bjørnen forsvant inn i skogen med så store skader at den måtte avlives.

(©NTB)