An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.
Kuriosa

Hai på over ett tonn tatt i Nordland

Svenske Mikael Åkesson fikk en håkjerring på over ett tonn i Andfjorden i Nordland i helgen. Fisken er den tredje største som noen gang er tatt på stang.

Foto: Privat/nordic Sea Angling

Foto: Privat/nordic Sea Angling

Artikkel av: NTB
11. juli 2018 - 09.17

Ifølge nettstedet Hooked brukte svensken halvannen time på å kjempe mot haien, som ble fanget på over 500 meters dyp.

Den var 406 centimeter lang. Håkjerringer som tas på stang, måles mens de er i sjøen. Dermed kan de settes ut igjen. Det benyttes en tabell for å estimere fiskens vekt med stor nøyaktighet. Da ble resultatet 1054,7 kilo.

Fikk svømme videre

Fisken fikk svømme uskadd videre etter målingen.

– Dette tåler håkjerringene godt, da de ikke har svømmeblære og derfor ikke blir trykkskadd, skriver Hooked.

Verdensrekorden for fisk tatt på stang innehas av Alfred Dean, som fanget en hvalhai på 1.208 kilo i Australia i 1959. Så følger norske Asgeir Alvestads fangst av en håkjerring på 1.099 kilo i Nedstrandsfjorden i Rogaland i 2013.

Åkessons håkjerring legger seg som nummer tre på lista. Fiskeren selv har bedt om ikke bli kontaktet før han er ferdig med å fiske.

Langsom og dvask

Håkjerring er ifølge Havforskningsinstituttet en stor rovhai, større enn sine fryktede slektninger hvithai og hammerhai. Den er utbredt langs det meste av norskekysten og i andre nordlige farvann. Håkjerring kan bli opptil åtte meter lang, to meter mer enn hvithai. Men mens hvithaien er en meget hurtig og spenstig fisk, er håkjerringen langsom og dvask, noe det latinske navnet henspiller på: Somniosus, den søvnige.

Selv om den ville vært i stand til å angripe mennesker, er det ingen bekreftede historier om at de gjør det. Selv ikke dykkere som merker dem under vann er blitt angrepet.

(©NTB)