Livsstil

Derfor blir du trøtt av å sove mye

Har du noen gang sovet lenge og likevel våknet trøtt? 

Foto: Scanpix

Foto: Scanpix

Artikkel av: Karen Thue
4. august 2017 - 08.40

Årsaken til at noen sover lenge avhenger av ulike ting, forklarer søvnekspert Ståle Pallesen ved Universitetet i Bergen, til KK.no.

- De fleste voksne mennesker vil normalt klare seg med syv til ni timer søvn. Kommer du opp i et antall som elleve timer kan man i noen tilfeller ha hypersomni, påfallende forhøyet søvnbehov. Men det trenger absolutt ikke være en sykdom som er grunnen, sier han til magasinet.

Man skulle tro at å sove lenge gjør at man blir svært våken, men det er ikke alltid slik. 

- I prinsippet skal man ikke bli trøttere av å sove lenge, men kvaliteten på søvnen kan påvirke hvor uthvilt du føler deg, sier Pallesen. 

Han forklarer at uansett om du sover lenge vil du ikke føle deg uthvilt så lenge søvnen er dårlig. I enkelte tilfeller kan det skyldes sykdommer som pustestopp. Da blir kvaliteten på søvnen dårlig, og du blir ikke restituert. 

- Andre sover veldig lett og våkner derfor mange ganger i løpet av natten. Det kan også være en forklaring på at du er trøtt selv om du har sovet lenge. 

Men det å sove lenge kan fortsatt gjøre deg mindre opplagt selv om du har god søvnkvalitet. En forklaring kan være at du ikke får nok stimulerende inntrykk når du sover. 

- Sover du lenge får du kanskje ikke nok dagslys. I tillegg kan du havne i dyp søvn igjen hvis du sover lenger enn anbefalt. Våkner du av dyp søvn vil du føle deg veldig groggy og det tar lenger tid å komme til seg selv igjen, sier eksperten til KK.no.