Livsstil

Dette disponerer for vond rygg

Uførhet som følge av ryggsmerter har økt med 50 prosent på verdensbasis siden 1990.

Foto: Africa Studio / Shutterstock / NTB scanpix

Foto: Africa Studio / Shutterstock / NTB scanpix

Artikkel av: Marianne Løland Skarsgård
4. april 2018 - 09.08

Ryggsmerter er den ledende årsak til uførhet i verden, viser en serie artikler publisert i anerkjente The Lancet i slutten av mars, ifølge Dagbladet.

Overvekt og fysisk inaktivitet disponerer for vond rygg.

Doblet helsebyrde

De siste 25 årene har helsebyrden fra ryggsmerter doblet seg og det er ventet å øke ytterligere ettersom befolkningen blir eldre og flere blir overvektige. Uførhet som følge av ryggsmerter har økt med 50 prosent på verdensbasis siden 1990.

- Det er to årsaker til at korsryggsmerter er av de aller største folkehelseproblem i verden. Nesten alle opplever å ha vondt i ryggen av og til. Det er den hyppigste grunnen til at folk ikke kan gå på jobb og ikke kan utfolde seg slik de ønsker fysisk, sier Jan Hartvigsen, professor ved syddansk Universitet, ifølge avisen.

- En betydelig gruppe har et betydelig problem med vond rygg, og en liten gruppe kan ikke fungere i jobb på grunn av vond rygg, fortsetter professoren som har vært med i arbeidet med artikkelserien i The Lancet.

Overvekt og inaktivitet

Det som disponerer for korsryggsmerter er ifølge Hartvigsen å ikke være fysisk aktiv, røyking, overvekt og tungt fysisk arbeid, skriver Dagbladet.