Livsstil

Kan du få i deg for mye koffein?

Ifølge eksperter er det uten tvil mulig å få i seg for mye koffein, og noen er mer utsatte enn andre.

Foto: kikovic / Shutterstock / NTB scanpix.

Foto: kikovic / Shutterstock / NTB scanpix.

Artikkel av: Martine Holøien
14. mai 2018 - 13.02

Berit Norstrand, spesialist i klinisk farmakologi og avhengighetsmedisin, forteller at visse grupper mennesker burde være spesielt oppmerksomme på koffeininntaket.

- Hvor mye koffein du tåler avhenger av både kroppsstørrelse, leverens evne til å bryte ned koffein og eventuelle helseplager og medisiner du måtte ha. Halveringstiden for koffein, altså tiden det tar før konsentrasjonen i blodet er halvert, er 2,5-10 timer, forteller Norstrand til KK og fortsetter:

- Røykere har også mer av enzymet (Cyp1A2) i leveren som bryter ned koffein, og skiller derfor ut koffeinet raskere enn ikke-røykere. Når en storrøyker slutter å røyke, så faller leverens utskillelse av koffein og personen kan kjenne på symptomer av koffeinforgiftning.

Hos pasienter med angst, hjertearrytmier og syreplager (dyspepsi) kan koffein ifølge Norstrand forverre plagene. I tillegg kan koffeinet også svekke effekten av beroligende legemidler.

- Blant annet hjertebank, uregelmessig hjerterytme, hodepine, rastløshet, irritabilitet, nervøsitet, forstyrret søvn og urolig mage kan være måter kroppen sier ifra på at det nå er for mye koffein i kroppen, forteller Mette Svendsen, klinisk ernæringsfysiolog ved Oslo Universitetssykehus, og får støtte fra Norstrand:

- Koffein gir gjerne økt velvære, bedre humør og konsentrasjon, økt våkenhet og en følelse av mer energi. Koffein øker også den fysiske utholdenhetsevnen. Men for mye kan gi ubehag i flere former som blant annet angst, irritabilitet, søvnforstyrrelser, hodepine, kvalme og svimmelhet.

Norstrand forteller at dødelig dose til voksne regnes for å være fem til ti gram. Ved kronisk inntak av over 500 milligram daglig, kan koffeinisme oppstå, med symptomer som angst, irritabilitet, søvnforstyrrelser, anoreksi og lavgradig feber.