An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.
Livsstil

Mange kreftpasienter får ikke tilbud om lindrende behandling

Mange uhelbredelig syke kreftpasienter får ikke tilbud om lindrende strålebehandling, viser en ny doktorgradsstudie fra Kreftregisteret.

Foto: eldar nurkovic / Shutterstock / NTB scanpix

Foto: eldar nurkovic / Shutterstock / NTB scanpix

Artikkel av: NTB
16. juni 2018 - 07.47

Nærmere fire av ti kreftpasienter har behov for lindrende strålebehandling, men studien viser ifølge NRK at tilbudet varierer betydelig fra fylke til fylke.

– På landsbasis kan det bety at det hvert år er flere enn 800 pasienter som ikke får en hjelp de kunne hatt god nytte av, sier overlege og stipendiat ved Kreftregisteret, Linn Merete Åsli, til kanalen.

Studien omfatter data fra 25.000 pasienter som døde av kreft i Norge i perioden juli 2009 til desember 2011. Den viser også at sannsynligheten for å få denne typen behandling er størst hvis man er ung og har høy inntekt.

– Vi tenker nok at de i større grad etterspør hvilke behandlingsmuligheter som finnes, sier Åsli.

Norge har i dag ni strålesentre der strålebehandlingen gis, men overlegen etterlyser flere.

– Vi vil jo det beste for dem som er i den siste fasen av livet slik at de får best mulig livskvalitet. Det er viktig og vi må gjøre det vi kan, selv om det koster en del, sier Åsli.

(©NTB)