Livsstil

Sliter du med å sove i varmen? Prøv dette

Tropenetter gjør at mange sliter med å få sove. Her er seks tips for bedre nattesøvn i varmen.

Foto: iordani / Shutterstock / NTB scanpix.

Foto: iordani / Shutterstock / NTB scanpix.

Artikkel av: Martine Holøien
11. juli 2018 - 09.45

- Nordmenn er ikke vant til varme netter, sier professor Ståle Pallesen ved Nasjonal Kompetansetjeneste for Søvnsykdommer, til NRK.

Her er seks tips for å sove i varmen:

1. Reflektér sollys og varme. - Gardiner som er lys- og varmeavvisende reflekterer varmen. De må være nede hele dagen, slik at ikke solen steker inn. Flere varmepumper har også en aircondition-funksjon, sier Pallesen til NRK.

2. Ta deg tid til forberedelser. - Sjekk at ikke soveromsdøren er igjen, så det blir kokende varmt.

3. Sov i kjelleren. Varm luft stiger, så det er kaldest mot gulvet. - Har du et dårlig hus, sov i kjelleren. Du kan også legge madrassen på gulvet, sier Pallesen til nyhetsbyrået. Du kan også sove ute.

4. Luft riktig. - Luftkvaliteten på rommet blir bedre ved lufting, spesielt ved et lite soverom, sier Pallesen. Er det veldig varmt på dagen, hold vinduene igjen og trekk gardinene for.

5. Unngå for mye dagslys før du sovner. - Det er lange lyse kvelder som kan gjøre det vanskeligere å sove, så det kan være lurt med solbriller ute om kvelden, råder Pallesen.

6. Kle deg lett. Eksperter anbefaler ifølge NRK å sove med lite klær. Pallesens råd er å bruke laken eller en tynn sommerdyne. I tillegg kan de som liker det ha en bordvifte på nattbordet, selv om det ikke har noen effekt på temperaturen. Sengetøy av flanell kan også kjennes varmere, mens bomull kan virke svalere.