An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.
Livsstil

Eksperter: Detox funker ikke

Det er flere grunner til at detox ikke virker, ifølge forskere.

Foto: Maridav / Shutterstock / NTB scanpix.

Foto: Maridav / Shutterstock / NTB scanpix.

Artikkel av: Martine Holøien
2. august 2018 - 10.40

Målet med detox er å fjerne giftstoffer i kroppen. En detox-kur kan være vannfortynning, detox-dietter, tarmskylling, detox-te eller detox-juice, skriver forskning.no.

Fortynningskurene består typisk av store mengder vann, juice og te i en uke eller mer.

Jens Rikardt Andersen, førsteamanuensis ved Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet, forteller til forskning.no at leveren kan håndtere store mengder giftstoffer. Kroppen er ikke selektiv når det kommer til å fortynne giftstoffer, så fortynner man mengden giftstoffer, så fortynner man også mange andre stoffer som mineraler og vitaminer.

Andersen kjenner ikke til noen vitenskapelige studier som tyder på at slike detox-kurer virker.

- De som tjener på å selge ulike kurer, har en moralsk forpliktelse til å dokumentere at de virker, og i hvert fall at de ikke er helseskadelige. Slike studier finnes ikke i dag, sier han til nettstedet.

En studie fra 2014, der vitenskapsfolk undersøkte den tilgjengelige forskningen på området, viste at det ikke er noen tegn til at detox-mat eller -drikke virker. Nyrene, tarmen og leveren eliminerer giftstoffer på en effektiv måte, og med mindre man lider av alvorlige sykdommer trenger de ikke hjelp utenfra.

Ernæringsforsker Katherine Zeratsky forteller også at tarmskylling kan føre til magekramper, oppblåsthet, kvalme, oppkast og dehydrering. I tillegg kan det ifølge forskere ved Harvard University skylle ut sunne tarmbakterier, skriver forskning.no.