Livsstil

Stadig færre spiser fisk

Nordmenn spiser nesten sju kilo mindre fisk i året enn for ti år siden, viser en ny rapport fra Helsedirektoratet. Det bekymrer helsemyndighetene.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Artikkel av: NTB
27. november 2018 - 12.50

Det er særlig blant de yngre at fiskeinntaket er urovekkende lavt.

– Utviklingen vi ser, er ugunstig med tanke på helsen, sier divisjonsdirektør Linda Granlund i Helsedirektoratet. De anbefaler fisk til middag to til tre ganger i uken.

Tirsdag la Helsedirektoratet fram sin årlige rapport «Utviklingen i norsk kosthold». Den slår blant annet fast at et usunt kosthold er en av de største risikofaktorene for sykdom og tidlig død.

– Det å bytte én eller to kjøttmiddager i uken med fisk, vil gi store effekter for helsa, påpeker Granlund.

Men trass i det velkjente rådet har forbruket av fisk samlet falt fra drøyt 36,5 kilo per person i året i 2007 til 29,9 kilo i 2017.