Livsstil

Hvordan kjenner du igjen de vanligste vinfeilene?

Hvordan merker du at vinen for eksempel er korket eller oksidert?

Vin - Foto - Scanpix

Vin - Foto - Scanpix

Artikkel av: Martine Holøien
6. januar 2019 - 08.22

Korkfeil er den vanligste vinfeilen, og med «kork i vinen» menes en produksjonsfeil som oppstår når klorrester fra rengjøring reagerer med fenoler i korker eller treverk, og danner stoffet TCA. Vinen vil da få en lukt som minner om våt papp, mugg eller innestengt kjeller. Denne korksmaken forsvinner ikke når vinen varmes opp, og korket vin kan heller ikke brukes i matlaging, forteller blogger og vinspaltist Heidi Jaksland Kvernmo, som står bak Iglasset.no, til KK.

Oksidering er en annen vanlig vinfeil, som betyr at det er kommet for mye luft inn til vinen. Vinen lukter litt kjemisk, som neglelakkfjerner eller overmoden frukt, og fruktigheten til vinen er borte, skriver nettstedet.

- Dette er vinens vei mot edikk. Det smaker epleskrott, nøtter og hvis den har kommet langt i oksideringsfasen vil det gjerne komme stikk av edikk. Fargen vil være mørkere gul og i verste fall brunlig på hvitviner, og brunrød i rødviner, forteller Kvernmo til KK.

- Hvis en vin utsettes for høy varme, for eksempel under frakt, i butikkhyllen eller hvis den lagres på kjøkkenet eller andre varme rom over en tid vil ødelegge vinen. Frukten vil mangle frukt, smake kokt og søtlig. Veldig skadet vin vil ha innslag av smak av nøtter og karamell. Ofte ser man at det lekker litt fra korken, forklarer hun videre.

Om det er rester av gjær og sukker igjen i vinen når den tappes på flaske, vil den kunne ettergjære. Kvernmo forteller til KK at det vil merkes med en skarp prikking på tungen og man kan ofte se små bobler langs kanten på vinens overflate i glasset.