Motor

Tesla Semi - en svært nyhet

Tesla Semi ser dagens lys. Den kan fort revolusjonere markedet.

Artikkel av: Øystein Byberg
17. november 2017 - 08.30

Tesla lanserte grytidlig fredag Semi, en bil selskapet selv hevder er det sikreste og mest komfortable vogntoget som finnes. Bilen er utstyrt med fire uavhengige elmmotorer på bakakslingen. Det skal gi grep til en hver tid.

Uten last gjør den 0-60 miles på 5 sekunder. Med full last (36 tonn) er det anslått at 0-60 miles per time (97 km/t) tar 20 sekunder. Farten opp en 5 prosent stigning er på inntil 65 miles per time, noe som tilsvarer 105 km/t.

Det er det Elon Musk kaller BAMF (Bad Ass Mother Fucker) Performance.

Det blir anslått at elkostnaden ligger rundt halvparten av dieselkostnaden. Luftmotstandskoeffisienten er på bare 0,36, som er lavere enn det de fleste personbiler kan skilte med.

Med færre deler å vedlikeholde blir det også lavere driftskostnader.

Rekkevidden blir anslått til rundt 500 miles, noe som tilsvarer om lag 800 km. Det skal være mulig lade opp bilen til 640 km rekkevidde i løpet av 30 minutter.

I likhet med Teslas personbiler blir også Tesla Semi utstyrt med autopilot.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fra Teslas direktesending

I førerkabinen, som finnes i to størrelser, sitter sjåføren i midten, med et ratt i midten og to store berøringsskjermer, på hver side. Det er dessuten plass til en passasjer bak føreren.

Under presentasjonen ved Tesla Design Center i Hawthorne i California to Tesla-sjef Elon Musk i vanlig stil hardt i. Han hevdet blant annet at vinduene er «atombombesikre».

Musk bekreftet også at Tesla vil lansere en pickup. Den store overraskelsen var en helt ny Roadster, som blir verdens raskeste bil.

Tesla Semi. Foto: Tesla