Motor

Sjekk ut den nye elektriske lastebilen fra Volvo

Volvo Trucks introduserer sin første helt elektriske lastebil for kommersiell bruk.

Foto: Volvo Trucks

Foto: Volvo Trucks

Artikkel av: Øystein Byberg
12. april 2018 - 10.06

Volvo Trucks introduserer nå sin første helt elektriske lastebil for kommersiell bruk - Volvo FL Electric for varelevering, avfallshåndtering og andre bruksområder i bymiljøer. Salget og serieproduksjonen av den nye modellen begynner i Europa neste år. Med denne produktlanseringen blir Volvo Trucks ledende innen løsninger for elektrisk drevet varetransport i byer, heter det i en melding.

- Vi er svært stolte av å presentere den første i en serie helt elektriske Volvo-lastebiler som er klare for bruk i vanlig trafikk. Med denne modellen gjør vi det mulig for kommuner som ønsker bærekraftig byutvikling, å dra nytte av fordelene med elektrisk lastebiltransport, sier presidenten i Volvo Trucks, Claes Nilsson.

På grunn av den bedrede luftkvalitet og reduserte støyen i bymiljøet blir det mulig å planlegge boligutbygging og infrastruktur med langt større frihet enn tidligere. En elektrisk lastebil uten eksos kan brukes i innendørsterminaler og miljøsoner. Det lave støynivået gir muligheter for å få mer arbeid gjort om natten, slik at presset på veiene reduseres på dagtid.

Foto: Volvo Trucks

Det er ifølge Volvo stor markedsinteresse for elektriske lastebiler. Mange potensielle kunder har spørsmål om mulighetene den nye teknologien skaper, samt hvordan den kan påvirke driften deres.

- For å gjøre overgangen trygg og enkel tilbyr vi helhetlige løsninger basert på den enkelte kundens individuelle behov når det gjelder kjøresykluser, lastekapasitet, driftstid, kjørelengde og andre parametere. En slik løsning kan inneholde alt fra ruteanalyser og batterioptimalisering til service og finansiering. Volvo Trucks har et tett samarbeid med en rekke leverandører av ladeutstyr. Målet er som alltid å tilby kundene høy driftstid og produktivitet, sier Jonas Odermalm, som er sjef for produktstrategi for Volvo FL og Volvo FE i Volvo Trucks.

Fakta

  • En helt elektrisk lastebil for distribusjon, avfallshåndtering og andre bruksområder i bymiljøer - totalvekt på 16 tonn.
  • Drivlinje: 185 kW elektrisk motor, maks. kraft/130 kW konstant effekt, girkasse med to gir, mellomaksel, bakaksel. Maks. dreiemoment i den elektriske motoren: 425 Nm. Maks. dreiemoment i bakakselen: 16 kNm.
  • Energilagring: 2-6 litiumionbatterier, totalt 100-300 kWh.
  • Rekkevidde: Opptil 300 km.
  • Lading: Vekselstrømlading via strømnettet (22 kW) eller hurtiglading med likestrøm via CCS/Combo2 for opptil 150 kW.
  • Ladetid: Fra tomme til fulladede batterier: hurtiglading 1-2 timer (lading med likestrøm), nattlading opptil 10 timer (lading med vekselstrøm) med en maksimal batterikapasitet på 300 kWh.
  • De to første Volvo FL Electric-lastebilene tas i bruk av avfalls- og resirkuleringsselskapet Renova og transportfirmaet TGM.
  • Prosjektet «Off Peak City Distribution» undersøkte effektene av varetransport om kvelden og natten i sentrale Stockholm. Ved å unngå rushtrafikken kunne lastebilene utføre arbeidet på en tredjedel av tiden sammenlignet med på dagtid.