An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.
Næringsliv

Nordea også omfattet av Panama-saken

Nordea har hjulpet sine rikeste kunder unngå skatt gjennom å tilby dem å etablere postboksselskaper i skatteparadiser.

Nordea

Nordea

Artikkel av: NTB
3. april 2016 - 22.31

Saken ble avslørt gjennom en lekkasje av over 11 millioner dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonsaeca i Panama. 376 journalister verden over det siste året har gransket dokumentene.

I Sverige har SVTs Uppdrag granskning sett nærmere på Nordeas virksomhet. Et Nordea-selskap i Panama hadde et styremedlem som hadde vært død i åtte år. Også norske DNB er i søkelyset i saken, skriver Aftenposten , som er eneste norske mediehus med tilgang til materialet.

Nordea, som har sitt hovedkontor i Stockholm, har gjennom samarbeidet med Mossack Fonsaeca bidratt til å få opprettet hundrevis av såkalte postboksselskapet i skatteparadiser.

– Vi hadde et lite antall tidligere. Nå er det er svært lavt antall av denne typen strukturer, sier administrerende direktør Thorben Sander i Nordea Luxembourg til Uppdrag granskning.

– Jeg ønsker at vi hadde tatt dette ansvaret tidligere, sier han.

Ifølge SVT viser dokumentene at Nordea fortsatt administrerer 100 aktive postkasseselskaper. Mange av eierne skal være såkalte målvakter – med andre ord personer som ikke har ansvar for selskapet.

– Nordea følger alle regler og lover på dette området. Vi vil ikke akseptere å bli misbrukt til skatteunndragelse, skriver Nordea i en pressemelding som ble publisert på selskapets danske nettsider søndag ettermiddag, ifølge Dagens Næringsliv. (©NTB)