An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.
Næringsliv

Donald Trump stikker kjepper i hjulene for Jens Ulltveit-Moe

Investor og milliardær Jens Ulltveit-Moe tror ikke det blir lettere for solselskapet hans med Donald Trump som president.

Jeff Sessions og Donald Trump  (AP Photo/ Evan Vucci)

Jeff Sessions og Donald Trump  (AP Photo/ Evan Vucci)

Artikkel av:  Redaksjonen
24. november 2016 - 12.06

REC Silicons styreleder og hovedaksjonær, Jens Ulltveit-Moe, var onsdag blant deltakerne under Zero-konferansen på Folketeateret i Oslo.

Siden 2012 har selskapet vært utestengt fra det viktige kinesiske markedet på grunn av en handelskrig mellom USA og Kina, skriver Finansavisen i dag.

Handelskrigen fortsetter

Milliardæren sitter med 22,6 prosent av aksjene i solselskapet REC Silicon. Til dagens aksjekurs er aksjene verdt 570 millioner kroner. På det meste de siste tre årene har aksjene hans hatt en verdi på 2,8 milliarder kroner.

En handelskrig mellom Kina og USA har rammet selskapet og aksjen har falt og falt.

Handelskrigen er blitt tildelt en egen slide på de fleste av kvartalspresentasjonene til selskapet siden, og blir ansett som nøkkelen til å få fart på veksten for silisiumprodusenten. Både Ulltveit-Moe og REC-sjef Tore Torvund har tidligere ment at løsningen på konflikten har vært nært forestående, skriver avisen.

Kostbar satsing

RECs amerikanske anlegg er stengt ute fra det kinesiske markedet, men REC jobber iherdig med et annet spor rundt handelskrigen. Enkelt er det imidlertid ikke og i tillegg koster det flesk. Tilsynelatende også mer penger enn selskapet har i øyeblikket.

Selskapet i ferd med å bygge et eget produksjonsanlegg i den kinesiske byen Yulin. Anlegget er et samarbeid mellom REC og et statlig kinesisk selskap, og målet er en produksjonskapasitet på 19.000 tonn silisium.

REC har betalt inn 75 millioner dollar til prosjektet, og ytterligere betalinger skulle i utgangspunktet finne sted i høst og i 2017. 2016-innbetalingen er imidlertid utsatt ett år, og selskapet forhandler i disse dager om betalingsutsettelse for 2017-betalingen.

Har et lite håp

Ulltveit-Moe øyner fortsatt et lite håp om en løsning, men med Donald Trump på vei inn i Det hvite hus venter han at den fastlåste konflikten kan fortsette i fire nye år. Eller kanskje åtte nye år, hvis Trump får to perioder som president i USA?

Uansett stikker trolig Donald Trump, som har lovet at alle handelsavtaler skal reforhandles, nye kjepper i hjulene for Ulltveit-Moes soleventyr, REC Silicon.

- De som er involvert i den pågående handelskrigen vet at så lenge Donald Trump er president er det ingen sjanse for at handelskrigen vil ta slutt. For aktørene som ønsker at den skal slutte, kan dette være et incentiv til å gjøre noe. Men jeg tviler på det, sier investoren til Finansavisen.