Næringsliv

Ericsson avviser nye korrupsjonsanklager

Det svenske telekomselskapet Ericsson nekter for at de på systematisk vis har sikret seg kontrakter ved å betale bestikkelser.

Foto: REUTERS/Stig-Ake Jonsson/TT News Agency/File.

Foto: REUTERS/Stig-Ake Jonsson/TT News Agency/File.

Artikkel av: NTB
23. november 2016 - 13.56

Ifølge Sveriges Radio betalte Ericsson i 1999 blant annet 2,5 millioner kroner til Costa Ricas daværende president Miguel Ángel Rodríguez for å sikre seg en stor kontrakt i landet.

Pengene skal ha blitt betalt via et stråselskap, etablert av et advokatselskap, og pengene ble sluset gjennom tre land før de nådde mottakeren.

– Gammel praksis

Sveriges Radio og Dagens Nyheter har gransket flere tilsvarende saker og konkluderer med at Ericsson helt systematisk benyttet slike metoder for å sikre seg lukrative kontrakter på slutten av 1990-tallet og 2000-tallet.

Ericsson benekter dette, men innrømmer utstrakt bruk av såkalte mellommenn, noe de i dag hevder å ha sluttet med.

– Vi tilbakeviser de påstander som har framkommet i svenske medier, om at vi på systematisk vis betalte bestikkelser, heter det i en kunngjøring fra selskapet.

Da disse avtalene ble inngått for 15-20 år siden, benyttet selskapet et betalingssystem med handelsagenter eller mellommenn, opplyser de videre.

– Vanskelig å kontrollere

– Systemet viste seg imidlertid å være vanskelig å kontrollere og ble derfor avskaffet alt i 2001. Selskapet fortsatt å benytte handelsagenter på et mer kontrollert sett, men innledet i 2008 arbeidet med å fase ut bruken av slike. I dag har vi kun et fåtall handelsagenter igjen, for eksempel i land der dette er lovmessig påkrevd, heter det videre i kunngjøringen fra Ericsson, som understreker at de har nulltoleranse for korrupsjon.

Miguel Ángel Rodríguez benekter via sin advokat overfor Sveriges Radio at han mottok bestikkelse fra Ericsson. (©NTB)