Næringsliv

Urea-prisene snur opp

Markedsryktene sier at verdens nest største ureakonsument muligens vil kjøpe inntil 800.000 tonn.

Kvinne inspiserer avlinger - Foto: AP

Kvinne inspiserer avlinger - Foto: AP

Artikkel av: Martine Holøien
19. mai 2017 - 13.20

Etter å ha falt nesten hver eneste uke i år, snur ureaprisene litt opp denne uken, skriver TDN Finans. Prisene faller i forkant av den årlige International Fertilizer Association-bransjekonferansen (IFA) som starter i Marrakech på mandag.

Viktig India-anbud

Analysehuset Profercy melder at prisene snudde opp etter India lanserte en ny anbudsrunde som skal skje 29. mai. Dette er gode nyheter, spesielt for produsentene i AG.

«Fokuset flytter seg nå til IFA-konferansen 22.-24 mai og på den fremtidige balansen mellom tilbud og etterspørsel», skriver Pareto Securities fredag, ifølge TDN Finans. 

Pareto-analytikerne ser også India-anbudet som viktig, og skriver at markedsryktene er at verdens nest største ureakonsument muligens vil kjøpe inntil 800.000 tonn i anbudet, og at dette burde støtte produsentene i Svartehavet og Midtøsten.

Yara skrur opp priser

Ellers har Yara denne uken satt de nye sesongprisene på ammoniumnitrat (AN) i Frankrike til 220 euro per tonn, samt kalsiumammoniumnitrat (CAN) i Tyskland til 163 euro per tonn. 

Ifølge Pareto, representerer CAN-prisen en premie på 37 dollar i forhold til urea i Egypt, opp rundt 20 dollar fra samme tidspunkt i fjor, skriver TDN Finans. 

«Selv om økonomien ikke har bedret seg betydelig for europeiske hvetebønder, tror vi at en stor lagerreduksjon tilsvarende rundt 40 prosent per mars 2017 er nøkkelfaktoren bak de bedrede premiene», skriver meglerhuset.

Korntraderen Gleadell opplyser at CF Industries har satt AN-prisen i Storbritannia til «svært attraktive nivåer» etter at AN-prisen ble satt i Frankrike i forrige uke til en pris ekvivalent til 182 pund per tonn levert. Forholdet mellom prisen på hvete og AN satt av CF i UK er på et historisk lavt nivå, så CF solgte raskt ut tilgjengeligheten for september-levering, mens det fortsatt er åpning i juni, juli og august, ifølge Gleadell.