Næringsliv

Verdens første hybridkran leveres fra Norge til Brasil

Det brasilianske rederiet CBO bestiller verdens første hybridkran fra Rolls-Royce i Norge.

CBO Manoella. Foto: Rolls-Royce

CBO Manoella. Foto: Rolls-Royce

Artikkel av: Øystein Byberg
19. mai 2017 - 12.10

Det brasilianske rederiet CBO skal utstyre en av sine eksisterende forsyningsskip med en ny patentert dual draglink subsea kran (DDC) fra Rolls-Royce. Det blir verdens første leveranse av en kran som er utviklet for bruk av både fibertau og stålvaier, fremgår det av en melding fra Rolls-Royce Marine.

Kranens skal installeres på fartøyet CBO Manoella, som nå blir ombygget fra PSV til en RSV (ROV Support Vessel), og skal inn i et tre år langt oppdrag for det brasilianske oljeselskapet Petrobras. Kranen har aktiv hiv-kompensering (AHC), det vil si at den kompenserer for bølgebevegelser i båten, og den er designet for sikker og effektiv håndtering av moduler i offshore subsea-operasjoner. 

 – Dette er et av to fartøy som CBO nå bygger om fra PSV til RSV, og vi er veldig fornøyde med fleksibiliteten som kranen fra Rolls-Royce gir. En hybrid-løsning med bruk av enten fiber eller stålvaier, gjør at CBO Manoella er forberedt til å ta på seg en større variasjon av subsea-oppdrag i fremtiden, sier Marcelo Martins, teknisk direktør hos CBO.

Hybridkranen som er bestilt av CBO har en løftekapasitet på inntil 50 tonn og kan operere på dybder opp til 3.000 meter.

Hybridkranen fra Rolls-Royce vil bli levert i tredje kvartal i år. Ordren omfatter komplett kransystem, inkludert CTCU, kabin og kontrollsystem.