Næringsliv

Handelsbanken: Stor sannsynlighet for renteheving neste høst

Handelsbanken Capital Markets er ute med rykende ferske prognoser for norsk økonomi.

Sentralbanksjef Øystein Olsen presenterer rentebeslutningen under en pressekonferanse i Oslo torsdag formiddag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Sentralbanksjef Øystein Olsen presenterer rentebeslutningen under en pressekonferanse i Oslo torsdag formiddag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Artikkel av: Are  Strandli
10. oktober 2017 - 08.15

Handelsbanken Capital Markets mener ifølge sin ferske rapport at Norges Bank har avslørt en heller "hawkish" tilbøyelighet, og at med en mer utstrakt bruk av "skjønn" i rentesettingen vil dette trekke rentene opp heller enn ned.

- Forutsatt at denne "hawkish" tilbøyeligheten ikke akselererer ytterligere, er vårt hovedscenario at svakere økonomiske moment på en global skala vil tvinge Norges Bank til å holde styringsrenten uendret de neste tre årene, skriver sjeføkonom Kari Due-Andresen i rapporten. 

Banken ser imidlertid også stor sannsynlighet for et scenario der sentralbanken blir betydelig mer "hawkish" og at renten dermed kan løftes tidligere.

- Vi tror det internasjonale momentet vil opprettholdes inn i 2018, og venter også at internasjonale sentralbanker vil heve rentene neste år. På samme tid tror vi den økonomiske veksten i Norge vil være litt over trenden neste år og at og at boligmarkedet flater ut, skriver Due-Andresen.

Gitt det bildet kan ikke Handelsbanken utelukke at at styret i Norges Bank vil argumentere for at sentralbanken bør "lene seg litt mot vinden" for å passe på at ikke husholdningenes kredittvekst akselererer når boligmarkedet henter seg inn igjen.

- I et slikt scenario tror vi en renteøkning kan komme så tidlig som i september neste år, skrive Due-Andresen.

Det vil i i tilfelle være den siste på lenge, ifølge banken som tror at en gradvis mer kjølig global økonomi vil forhindre ytterligere rentehevinger.