Næringsliv

Norges sjømatråd spår lakseprisen

Norges sjømatråd ser en laksepris på 52 kroner per kilo i 2018, men mulighet for høyere pris.

Foto: NTB Scanpix

Foto: NTB Scanpix

Artikkel av: Martine Holøien
8. januar 2018 - 10.25

Norges sjømatråd ser en laksepris på 52 kroner per kilo i 2018, men ser mulighet for høyere pris dersom norsk laks får tilgang til markedene i Russland og full normalisering til Kina.

Det sier adm. direktør Renate Larsen i Norges sjømatråd på en konferanse mandag, ifølge TDN Finans.

Analytikerne i sjømatorganisasjonen mener estimatet kanskje er litt forsiktig, ifølge Larsen, og det er spesielt to scenarioer som kan bidra til høyere pris.

To scenarioer

Får norsk laks igjen tilgang til det russiske markedet fra og med august 2018 vil det kunne øke den lakseprisen med tre kroner for 2018.

Dersom man i tillegg får en full normalisering av handelen med Kina vil dette kunne få en isolert priseffekt på positive 1,5 kroner. Tilbudet av laks er allerede godt i Kina, og sjømatrådets analytikere mener det vil ta tid for norsk laks å ta markedsandeler. 

Slår begge scenarioene til estimerer Norges sjømatråd en laksepris på 56 kroner pr kilo i 2018.

I tillegg antas det at det europeiske markedet kan vise sterkere etterspørsel som følge av at prisene på laks i supermarkedene vil komme ned i tråd med at spotprisen har vært lavere over tid.

God dialog med Kina

Norge har en god dialog med kinesiske myndigheter med å normalisere handelsforholdet for norsk laks til Kina og for å få større volumer, uttalte statssekretær Roy Angelvik i Nærings- og fiskeridepartementet på konferansen.

-Vi har en god dialog med Kina, og vi så at vi begynte å få litt bevegelser i november. Russland tror jeg også kommer, og det er ikke umulig at den ene utløser den andre på grunn av konkurranseinstinkter, sa han.