Næringsliv

Olav Thon deler ut 42 millioner kroner

Olav Thon. Foto: Eivind Yggeseth/Finansavisen.

Olav Thon. Foto: Eivind Yggeseth/Finansavisen.

Artikkel av: Stian Jacobsen
11. januar 2018 - 11.02

I dag har Olav Thon Stiftelsen offentliggjort årets vinnere av totalt 42 millioner kroner. Den finske professoren Riitta Hari tildeles årets internasjonale forskningspris på fem millioner kroner for sin forskning på hjernen.

Prisene fra Olav Thon Stiftelsen deles ut for fjerde året på rad, og stiftelsen har med årets priser bidratt med 130 millioner kroner til medisinsk og naturvitenskapelig forskning og fremragende undervisning.

- Riitta Hari er en veldig verdig vinner av årets internasjonale forskningspris. Hun er en svært anerkjent forsker innen studier av menneskehjernen og har stått bak flere gjennombrudd på dette feltet, sier Olav Thon i en melding.

Professor emeritus Riitta Hari avla den medisinske doktorgraden ved Universitetet i Helsinki i 1980. Hun har arbeidet ved Aalto-universitetet, der hun hadde stillingen som direktør for hjerneforskningsenheten, O. V. Lounasmaa-laboratoriet i tiden 1982–2016.

At elektriske strømmer skaper et magnetisk felt – at elektrisitet og magnetisme henger sammen – er grunnlaget for magnetencefalografi (MEG) – den teknikken som Riitta Hari har benyttet og utviklet i sin forskning.

Olav Thon Stiftelsen annonserte også fem nasjonale priser for fremragende undervisning, som gikk til to professorer ved Universitetet i Bergen og tre ved Universitetet i Oslo. Vinnerne får 500.000 kroner hver.

Stiftelsen støtter også tre nordiske forskningssamarbeid i medisin, med til sammen 30 millioner kroner. I tillegg får tre nasjonale studentrelaterte forskningsprosjekter til sammen 4,4 millioner kroner over tre år.

Olav Thon Stiftelsens nasjonale priser for fremragende undervisning 2018 tildeles:
1. Professor Karl Inne Ugland, Institutt for biovitenskap, Universitetet i Oslo
2. Professor Atle Rotevatn, Institutt for geovitenskap, Universitetet i Bergen
3. Professor Morten Hjorth-Jensen, Fysisk institutt, Universitetet i Oslo
4. Professor Helge Drange, Geofysisk institutt, Universitetet i Bergen
5. Professor Tone Bratteteig, Institutt for informatikk, Universitetet i Oslo

Alle gis en pris på 500.000 kroner.