Næringsliv

Tyske industriarbeidere streiker for høyere lønn

Til tross for et varslet møte mellom det tyske fagforbundet IG Metall og arbeidsgiversiden, fortsetter arbeidere å streike med krav om høyere lønn.

Foto: NTB Scanpix

Foto: NTB Scanpix

Artikkel av: NTB
11. januar 2018 - 10.14

IG Metall har de siste dagene tatt tusenvis av industriarbeidere ut i streik med krav om høyere lønn. Forbundet har besluttet at aksjonene skal fortsette torsdag, samtidig som forhandlingene mellom forbundet og arbeidsgiversiden fortsetter i Stuttgart.

Også i Hannover foregår det forhandlinger på vegne av 120.000 ansatte hos bilprodusenten Volkswagen.

IG Metall krever en lønnsøkning på 6 prosent for alle sine 3,9 millioner medlemmer, samt mulighet til å arbeide 28-timersuke.

Forbundet vil også ha en viss lønnstilpasning for skiftarbeidere, småbarnsforeldre og arbeidere som har omsorg for syke familiemedlemmer.

Forbundsleder Jörg Hofmann truet onsdag med å trappe opp streiken hvis arbeidsgiverne ikke kommer med innrømmelser innen slutten av januar.

– Da vil vi se om det gir noen som helst mening å fortsette samtalene, om det vil bli streikevarsel for en dag, eller om det blir en avstemning om full streik, sier han.

Arbeidsgiverne argumenterer med at noen av kravene er umulig å gjennomføre og har kun gitt tilbud om en lønnsøkning på 2 prosent, samt en engangsutbetaling på 200 euro (2.000 kroner) i månedene fra januar til mars.

(©NTB)