Næringsliv

- Det viktigste tallet å følge denne uken

Nordea Markets' sjeføkonom Kjetil Olsen trekker frem et tall som blir viktig for Norges Bank denne uken.

Kjetil Olsen. Foto: Iván Kverme/Finansavisen.

Kjetil Olsen. Foto: Iván Kverme/Finansavisen.

Artikkel av: Øystein Byberg
7. mai 2018 - 07.58

Denne uken blir inflasjonstallene her hjemme på onsdag det viktigste nøkkeltallet å følge, mener Nordea Markets' sjeføkonom Kjetil Olsen.

«I forrige uke anerkjente Norges Bank på det mellomliggende mai-rentemøtet at inflasjonen hadde skuffet på nedsiden. Men de sa samtidig at drivkreftene pekte mot høyere inflasjon framover. Tallet på onsdag blir viktig for markedets tro på en renteøkning i september: Tar prisveksten seg opp slik både vi og Norges Bank tror, ligger det fortsatt an til en økning i september. Det vil trolig gi støtte til NOK. Men skulle prisveksten igjen skuffe vil nok markedet begynne å tvile på den varslede renteøkningen. Da kommer krona i så fall til å svekke seg», skriver Olsen i dagens morgenrapport fra Nordea.

Som Norges Bank tror Nordea Markets nedgangen i prisvekst her til lands er drevet av midlertidig faktorer og venter at inflasjonen vil ta seg opp fra 1,2 prosent i mars til 1,5 prosent i april. Konsensus ligger på 1,4 prosent, mens Norges Bank venter 1,6 prosent. Vinter og vårmånedene er kronisk vanskelig å anslå på grunn av påskeeffekter og vintersalg, slås det fast.