Næringsliv

Den spanske kongens svoger dømt til fengsel for svindel

AP Photo/Joan Llado, File/NTB/Scanpix.

AP Photo/Joan Llado, File/NTB/Scanpix.

Artikkel av: NTB
12. juni 2018 - 14.07

Den spanske kongens svoger tapte tirsdag en ankesak i høyesterett og får en dom på fem år og ti måneder for økonomisk svindel.

Iñaki Urdangarin er gift med prinsesse Cristina, søster av kong Felipe. Saken er svært belastende og pinlig for kongefamilien, og Felipe har utelukket ekteparet fra alle offisielle markeringer siden skandalen ble kjent. Han har også fratatt paret titlene som hertug og hertuginne av Palma.

Den 50 år gamle Urdangarin er funnet skyldig i å ha stukket unna millioner av euro fra veldedige organisasjonen som han ledet på øya Mollarca. Dette skjedde i perioden 2004 til 2006. Svindelen ble kjent i 2010 og utløste raseri og protester i en tid da den jevne spanier merket følgene av den ødeleggende økonomiske krisen.

Urdangarin ble symbolet på den spanske elitens angivelige korrupsjonspregede liv, og skandalen forsuret de siste årene av kong Juan Carlos' regenttid. Han abdiserte i 2014 etter 39 år på tronen, i håp om at sønnen Felipe ville gi monarkiet et løft.

Urdangarin ble kjent skyldig i en lavere rettsinstans i februar 2017, der han fikk seks års fengsel. I høyesterett ble dommen to måneder kortere. Den tidligere håndballspilleren, som også hadde deltatt i OL, vil ventelig begynne soningen om kun få dager.