Næringsliv

Fortsatt økning i konkurser

Pilene peker feil vei.

Konkurs. Foto: Tero Vesalainen / Shutterstock / NTB scanpix.

Konkurs. Foto: Tero Vesalainen / Shutterstock / NTB scanpix.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
12. juni 2018 - 09.14

Etter årets fem første måneder er antallet konkurser og tvangsavviklinger i næringslivet opp hele 13,3 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

- Det har vært de høyeste konkurstallene på mange år, sier kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode i en pressemelding.

I mai fortsatte konkursene å øke, mens antallet tvangsavviklinger gikk ned. Samlet steg antall konkurser og tvangsavviklinger 3,7 prosent i forhold til mai i fjor.

Les også: Flest konkurser siden finanskrisen

Økningen er noe mindre enn i de foregående månedene, da antallet selskaper som er tvangsavviklet av myndighetene falt hele 40,9 prosent i mai.

- Dette kan virke som en positiv utvikling, men samtidig har vi sett tidligere at antall tvangsavviklingene har store utslag fra måned til måned, spesielt i mai/juni. Det er grunn til å tro at vi vil se en betydelig økning i tvangsavviklinger i juni-tallene, sier Per Einar Ruud i Bisnode.

Bygg og anlegg, tjenesteyting og detaljhandel har opplevd flest konkurser de siste årene, men utviklingen i disse bransjene er nå mer moderat enn tidligere i år.

- Vi bør imidlertid ha juni-tallene før vi gir en endelig uttalelse om endringer i utviklingsbildet, da vi forventer flere tvangsavviklinger denne måneden, sier Ruud.