Næringsliv

Kineserne er tilbake etter flere års fravær

Gjør comeback på ONS: - Det blir et solid kinesisk fotavtrykk

Etter flere års fravær, gjør kineserne et solid comeback på årets utgave av ONS i Stavanger. Sjefen for arrangementet er strålende fornøyd. 

Foto: NTB Scanpix

Foto: NTB Scanpix

Artikkel av: Are  Strandli
11. juni 2018 - 10.58
An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.

- Det er helt åpenbart at det er stor kinesisk interesse for det som gjelder norsk olje og gass, sier Leif Johan Sevland til Hegnar.no.

Direktøren for det gigantiske olje- og energiarrangementet ONS i Stavanger som arrangeres annet hvert år, er krystallklar på at vekstmotoren i øst er svært interessert i det som skjer i «oljå».

Solid fotavtrykk

De siste årene har imidlertid kinesiske selskaper glimret med sitt fravær fra ONS som følge av den politiske spenningen mellom Norge og Kina som oppsto i etterkant av utdelingen av Nobels Fredspris til den kinesiske demokrati- og menneskerettighetsforkjemperen Liu Xiaobo i 2010.

Først mot slutten av 2016 tok landene opp dialogen etter noen svært kjølige år.

Det var i løpet av seksårs-perioden ingen politisk dialog mellom Norge og Kina. Kinesiske selskaper med statlig tilknytning hadde ikke anledning til å gjøre forretninger i Norge, og følgelig var det derfor svært få kinesere tilstede i oljebyen under ONS.

Årets utgave, som er den første etter at forholdet mellom landene ble normalisert, byr imidlertid på en helt annen kinesisk tilstedeværelse.

 - Det blir et solid kinesisk fotavtykk, konstaterer Sevland.

Han forteller at den økte interessen går begge veier.

- Det er masse norske bedrifter som ser at Kina er åpnet igjen, og som vil gjøre forretninger der, i tillegg til at kineserne vil ha norsk energi- og teknologikompetanse. Vi ser at kinesiske selskaper har behov for å kjøpe annet enn møbelfabrikker i Norge, sier han, og sikter dermed til Qumei Home Furnishing som nylig la inn et bud på møbelprodusenten Ekornes.

Les også: Kan dele nær halv milliard ved salg

Offshoregigant markerer seg

Den økte interessen fra Kina merkes på flere områder, ifølge Sevland.

- Vi merker det først og fremst på utrolig mye engasjement, interesse og spørsmål, sier han og viser til at det er mange som kinesiske selskaper som er helt i startfasen når det gjelder det de vil gjøre i Norge, og derfor vil sondere terrenget.

Videre forteller han at den statlige offshoregiganten CNOOC er tilbake etter å ha glimret med sitt fravær siden messen ble arrangert i 2008.

- De kommer til å markere seg solid på ONS med et stort arrangement og en stor stand.

Inkludert CNOOC er det syv kinesiske selskaper som har bestilt utstillerplass til årets ONS.

Blant disse er Zhejiang Tsingshan Steel Pipe Co., Ltd, Tipro International Co. Ltd. og Baoji Titanium Industry Co.Ltd.

I tillegg er to hele paviljonger reservert for kinesiske selskaper, og så langt er det 28 enkeltselskaper som har meldt seg på.

ONS-direktøren er henrykt over inntoget fra Kina.

- Dette er godt nytt. Kina er et enormt marked, og i tillegg sitter de på kapital og teknologi selv. Det er vinnere i begge ender. Vi gleder oss enormt til det.

Selvtilliten er tilbake

De siste årene har oljebransjen vært preget av en kraftig nedtur som startet da oljeprisen begynte å falle på sensommeren 2014.

Få investeringer og mange oppsigelser har vært konsekvensen.

Med høyere oljepris og økt investeringsvilje ser imidlertid bransjen lysere på livet igjen.

- Selvtilliten er tilbake, slår Sevland fast, og legger til:

- Selv om det fortsatt er virksomheter som har det tøft, er det en helt annen tid. Det er optimisme som preger næringen.

An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.