Næringsliv

Handelsbanken mener Norges Bank bommer

- Få formildende omstendigheter.

Sentralbanksjef Øystein Olsen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.

Sentralbanksjef Øystein Olsen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
12. juni 2018 - 08.47

Denne uken startet med en aldri så liten kalddusj for seniorøkonom Marius Gonsholt Hov og hans kolleger i Handelsbanken Capital Markets.

Inflasjonen kom nemlig inn overraskende svakt i mai.

- Vi har fått kikket litt nærmere over detaljene, og det er klart at det er få formildende omstendigheter ved Norges Banks prognosefeil for de siste månedene. Kjerneinflasjonen har holdt seg 0,3-0,4 prosentpoeng under sentralbankens prognoser, og vi kan vanskelig se at det kun skyldes tilfeldigheter, skriver Gonsholt Hov i dagens morgenrapport.

Sammenlignet med Norges Banks korttidsprognoser, har kjerneinflasjonen (KPI-JAE) ifølge meglerhuset overrasket systematisk på nedsiden helt siden høsten 2016.

Gonsholt Hov tror Norges Bank fortsatt har en klar ambisjon om å heve renten i september, «hovedsakelig betinget av en vekstoppgang for norsk økonomi».

- Bommer på lønnsveksten

Da må dagens oppdatering på vekstutsiktene fra kontaktene i Norges Banks regionale nettverk levere.

Skulle nettverkets vekstforventninger vise seg stabile, tror Handelsbanken at Norges Bank holder på renteøkningen i september.

- Vi tror imidlertid ikke den videre renteoppgangen blir like bratt som sentralbanken varslet i mars. Et viktig poeng er nettopp at Norges Bank har overvurdert inflasjonen. Ikke bare i det korte bildet, slik vi igjen har sett i det siste, men også
lenger ut i horisonten. Norges Bank har nemlig lagt til grunn en luftig oppgang i lønnsveksten, som er langt over forventningene til partene i arbeidslivet, fortsetter seniorøkonomen.

- Vi fester da større lit til sistnevnte, som tross alt står for lønnsoppgjørene, avslutter han.

Les også: Sjeføkonom: - Borte vekk, som regnet på Vestlandet