Næringsliv

Fire år uten røde tall

Nå friskmeldes norsk fotball

Klubbene i Eliteserien viste samlet positivt nettoresultat i 2017. Nå friskmeldes norsk fotball.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix.

Artikkel av: NTB
14. juni 2018 - 09.26
An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.

– Jeg tør påstå at den profesjonelle fotballnæringen i Norge er friskmeldt og det er gledelig å se at spillerutvikling lønner seg. For det investeres tungt i sportslig utvikling med fokus på spiller- og trener utvikling, sier administrerende direktør i Norsk Toppfotball , Leif Øverland.

Spillersalg til utlandet har fått fart på norsk klubbfotball. Uten disse spillersalgene hadde Eliteserien gått 108 millioner kroner i minus, men med salg til utlandet ble plusstallet pene 82 millioner kroner.

Eliteseriebarometeret er en rapport skrevet sammen med Deloitte.

– Eliteserien har de siste årene fått godt betalt for å utvikle spillere for større europeiske ligaer. Dersom vi lykkes med å sette norske klubber på Europa-kartet, vil det bidra til å løfte Eliteserien til nye økonomiske høyder, mener partner i Deloitte, Andreas Enger.

Eliteserien økte inntektene med tre prosent sammenlignet med 2016-tallet.

Rosenborgs deltakelse i europaligaen ga norsk fotball et skikkelig løft. 44 millioner kroner og 14 millioner kroner i økte partner- og reklameinntekter oppveide fallet i kampdagsinntekter (- 9 millioner kroner).

VIF økte snittet

De positive driftsresultatene har falt fra 120 millioner kroner i 2015 til 82 millioner kroner i 2017. Netto spillersalg til utlandet var på 105 millioner kroner. Det var riktignok et kraftig fall fra 2016 da klubbene i Eliteserien eksporterte spillere for 168 millioner kroner. Nedgangen er på 37 prosent.

Tilskuersnittet var på 6743 i fjor. Halvparten av klubbene opplevde nedgang i billettinntekter. Rapporten påpeker samtidig at bare Skottland har høyere kampinteressen enn Norge når en sammenligner innbyggertall.

Vålerenga hadde den største økningen i seriekamptilskuere. 9014 fulgte VIF i 2016 mot 9726 i fjor. Oslo-laget flyttet da også til nytt stadion sist sesong.

Leieinntekter

Sogndal og Lillestrøm hadde høyest «andre inntekter», hovedsakelig gjennom utleie.

Kristiansund og Sarpsborg får flest poeng sammenlignet med personalkostnadene.

Aalesund, Haugesund, Sandefjord, Viking, Tromsø og Molde hadde negativt driftsresultat i 2017. Strømsgodset har oppnådd det største nettobidraget fra spillerlogistikk i perioden 2015–2017. Rosenborg er klubben med størst egenkapital i Eliteserien. Med 256 millioner kroner står RBK for 45 prosent av egenkapitalen i Eliteserien.

(©NTB)

An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.