Næringsliv

Elon Musk går nye veier for å stoppe kritikere?

Tesla-gründer Elon Musk er kjent for å slå hardt ned på kritikere. Spesielt de som shorter aksjen og mener selskapet vil gå konkurs.

Elon Musk. AP Photo/Kiichiro Sato

Elon Musk. AP Photo/Kiichiro Sato

Artikkel av: Stein Ove Haugen
27. juli 2018 - 13.49

Elon Musk har slått hardt ned på alt og alle som har vært alt fra skeptisk til kritisk til Tesla og dets evne til å overleve.

Han tyr fort til twitter og langer ut i øst og vest, og kaller kritikere både det en og andre. Også de som ikke liker hans ideer. 

Nå har Musk tilsynelatende, ifølge Marketswatch, klart å stoppen en av kritikerne - "Montana Skeptic". Montana var en anonym, selvutnevnt investeringsstrateg og shorter av Tesla, som skrev kritisk om Tesla på Seeking Alpha og fyrte av meldinger på twitter i retning Musk.

Dette er kanskje en av de mest kjente kritiske postene han publiserte; Even With Model 3 Success, Tesla Is Structurally Bankrupt.

Nå er han brakt til taushet. Han skriver ikke lenger på Seeking Alpha og twitterkontoen er slettet. Det siste han skrev på Seeking Alpha var den 20. juli; Why Are All Those Tesla Cars Baking In The Sun?

Han sier Musk ringte sjefen hans og truet med søksmål hvis kritikken fortsatte. I sitt avskjedsbrev forklarer Montana, ifølge Marketwatch, at dette kunne berøre medarbeidere som ikke hadde noe med saken å gjøre og at han derfor tilbød seg å slutte og deaktivere twitterkontoen.

Det Montana mener var problematisk var måten identiteten hans og arbeidsstedet ble avslørt på.

"Og så, du kan si at Elon Musk har vunnet denne runden. Han har brakt en kritiker til stillhet. Men han mange, mange kritikere, og han kan ikke stilne dem alle, og sannheten vil ut. Med sorg, sier jeg farvel. Jeg takker deg for den fantastiske turen", skriver Montanas siste ord - enn så lenge.

Teslas talsmann sier til Marketwatch at Montanas sjef lenge har vært en Tesla supporter, og var en av de første som kjøpte Model S. Da han ble oppmerksom på dette meldte han seg frivillig til å stoppe det.

Redaktøren for Seeking Alpha, derimot, takker Montana for hans innsikt i 138 artikler og for mer enn 11.000 kommentarer.

Elon Musk legger frem kvartalstallene for Tesla 1. august. Frykten for at det kan slå hardt ut i aksjekursen har tilsynelatende fått noen flere enn vanlig til å sikre seg mot kursfall. 

Financial Times skriver at eksponeringen i CDS-markedet knyttet til Tesla er mer enn doblet de siste tre ukene, noe som kan være en indikasjon på at flere enn før frykter et større kursfall.

Prisen for å sikre seg mot kursfall i to år koster nå 5,94 dollar for 100 dollar. Det gir en forsikringspremie på 5,94 prosent, opp fra 5,01 prosent i starten på juli. For fem år ligger premien nå på 5,92 prosent.