Næringsliv

- En aprilspøk?

Tromsø kommune går inn for å ikke tillate flere oppdrettskonsesjoner. Analytikere er usikre på effekten. 

Sjømatanalytiker Stein Alexander Aukner. Foto: Iván Kverme/Finansavisen.

Sjømatanalytiker Stein Alexander Aukner. Foto: Iván Kverme/Finansavisen.

Artikkel av: Martine Holøien
22. november 2018 - 13.57

Onsdag ble det kjent at Tromsø kommune går inn for å ikke tillate flere oppdrettskonsesjoner, i tillegg til at eksisterende konsesjoner ikke forlenges med mindre driften skjer i lukkede anlegg.

- Klarer ikke å kjøpe historien

Analytiker Tore Tønseth i Sparebank 1 Markets hadde ikke trodd at vedtaket skulle påvirke de børsnoterte selskapene, men utelukker ikke at det kan ha en effekt.

- Lerøy har en del lokaliteter der og kan bli påvirket negativt. Selskapet faller rundt tre prosent i dag men det gjør andre også. Vedtaket kan tolkes som et signal på at det blir vanskeligere for selskapene å vokse, men på den andre siden kan det også tolkes som et positivt signal rent markedsmessig, så jeg klarer ikke helt å kjøpe den historien, sier han til TDN Direkt.

Analytiker Alexander Aukner i DNB Markets mener også at effekten er uklar.

- Det er vanskelig å se hvordan dette egentlig vil slå ut, siden kommunestyret her sannsynligvis går utover sin regulatoriske makt og oppdrettsselskapene ikke har vært involvert i prosessen i det hele tatt, skriver han i en kommentar, ifølge nyhetsbyrået.

En aprilspøk?

Aukner påpeker at det kan føre til høyere kostnader dersom flere kommuner skulle følge etter og kreve at oppdrettsnæringen går over på lukkede systemer.

- Det vil være «bra» når det gjelder lavere volumer og høyere pris, men stramme til kontantstrømmen, skriver han ifølge nyhetsbyrået.

- Lukket teknologi er heller ikke kommersielt tilgjengelig, så det er en betydelig risiko med konvertering nå. Min beste gjetning er at det blir en flat utvikling da markedet prøver å finne ut om dette er en aprilspøk eller noe som faktisk vil realiseres.