Næringsliv

525 bedrifter konkurs hver måned

Foto: SkyNext / Shutterstock / NTB/Scanpix.

Foto: SkyNext / Shutterstock / NTB/Scanpix.

Artikkel av: Stian Jacobsen
7. desember 2018 - 12.54

De siste 12 måneder har 6.301 bedrifter gått konkurs eller blitt tvangsavviklet. Det er ikke langt fra finanskrisen i 2009 hvor 6.449 bedrifter gikk konkurs.

- Men sannsynligheten for at vi skal slå konkursrekorden fra 2009 har avtatt de siste månedene, sier kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode i en melding. Samtidig varsles det om at butikkene fortsatt sliter og at stadig flere innen hotell- og restaurantbransjen går over ende.

De siste konkurstallene fra data- og analyseselskapet Bisnode viser at det var 3,3 prosent færre konkurser og hele 19,6 prosent færre bedrifter som ble tvangsavviklet i november enn i samme måned i fjor. Samlet gir det en nedgang på seks prosent.

- Antallet tvangsavviklinger varierer veldig fra måned til måned. Men med en klar nedgang i disse tallene i tre måneder på rad, er dette mer positivt enn tidligere i år, sier Ruud.

Konkurstallene er en viktig indikator på hvordan det står til med norsk næringsliv. Mens regnskapene kommer kun en gang per år, oppdateres konkurser kontinuerlig.

- Konkurs for en bedrift gir kraftige ringvirkninger for andre bedrifter som ikke får pengene sine, så de selv risikerer å gå overende. I konkursboene står som oftest Staten og banken først i køen, så det blir lite igjen til andre kreditorer. Det er derfor viktig at man passer godt på de virksomhetene man handler med og jevnlig sjekker kredittevnen, avslutter Ruud.